Boldogabbak leszünk, ha több időt töltünk a szabadban
Boldogabbak leszünk, ha több időt töltünk a szabadban

Már több korábbi kutatás is arra az eredményre jutott, hogy a szabadtéren, különösen a zöld területeken töltött idő, javíthatja a mentális egészséget, segít a pozitív testkép kialakításában és csökkenti a depressziót és a szorongást is.

A közelmúltban a  Journal of Happiness Studies-ben publikált maláj, osztrák, brit kutatás azt vizsgálta, hogy a koronavírus miatti korlátozások idején érzett boldogság milyen összefüggést mutat a szabadban eltöltött idővel, a napi képernyő használattal és magány érzésével.

A tapasztalati mintavételi módszer alkalmazásával a kutatók egy 286 felnőttből álló csoport boldogságszintjét mérték naponta háromszor, véletlenszerű időközönként, egy 21 napos időszak alatt. Ez lehetővé tette a résztvevők számára, hogy valós időben szolgáltassanak adatokat, ezzel elkerülve a felidézésben, visszaemlékezében jelentkező torzító hatásokat.

Az eredmények talán nem is olyan meglepőek: a szabadban eltöltött idő során a résztvevők boldogság szintje magasabb volt, ahhoz képest mint amikor beltéren voltak. Ezen túlmenően, minél több időt töltünk a képernyő előtt és minél magányosabbnak érezzük magunkat, annál kevésbé vagyunk boldogok.

Eredményeink azt mutatják, hogy ha van lehetőségünk a lezárlások idején a szabadban is időt tölteni, az jótékony hatással van a pszichés jóllétünkre. Ha a szabadban tartózkodunk, lehetőségünk van, hogy kiszakadjunk az otthoni feszültségekből, fenntartsuk a társas kapcsolatokat másokkal, és fizikai aktivitást végezzünk.

mondta a tanulmány egyik vezetőszerzője, Viren Swami, az Anglia Ruskin University szociálpszichológiai professzora.

A kutatás megállapításai télen is megállják a helyüket, a szerzők a téli lezárások alatt is arra buzdítanak, hogy a jó kedvünk érdekében több időt töltsünk a szabadban.

(Neurosciens News)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon