Budapest legzöldebb bevásárlóközpontját kerestük

Budapest legzöldebb bevásárlóközpontját kerestük
Budapest legzöldebb bevásárlóközpontját kerestük

Jelen cikkünkben a hazai nagyobb bevásárlóközpontok fenntarthatósági törekvéseit, korszerűsítéseit, zöld szemléletmódját és az ezekhez kapcsolódó társadalmi szerepvállalásukat mutatjuk be. Az Allee, az Etele Plaza és a Westend vezető szakembereit kérdeztük. Megszólítottuk a MOM Park, az Aréna Mall és az Árkád bevásárlóközpontot is, de mivel megkeresésünkre lapzártánkig nem kaptunk tőlük érdemi visszajelzést, lássuk a körképet a meglévő beszámolók fényében!

Zöldítés  

Allee 

A bevásárlóközpont nem csupán technológiai oldalon fordít figyelmet a zöldítésre, hanem folyamatosan fejleszti a zöldfelületeket is, illetve a meglévőket ökológia szempontból gazdagítani igyekszik. Nemrégiben készült el a 65 m2 felületű, 17 méter magas, lomblevelű örökzöld növényekből és évelő virágokból álló növényfaluk, mely oxigént termel és megköti a szén-dioxidot, de sokkal jelentősebb a pormegkötő, illetve a mikropárásító szerepe. A bevásárlóközpont jelenleg 12 000 m2 fákkal, cserjékkel és egyéb talajtakarókkal beültetett zöldfelülettel rendelkezik. A BREEAM jelentése szerint ezek a városi zöldterületek kiemelten fontosak ökológiai szempontból.

„Kiváló eredményeink ellenére sem szeretnénk megállni a zöldítéssel, mert mindannyiunk közös érdeke, hogy világunk élhetőbb legyen és egyensúlyban éljünk a természettel. Beruházásainkkal és mindennapos munkánkkal is kiemelten szolgáljuk ezeket a célokat” – fogalmazott Bernád Judit, a bevásárlóközpont igazgatója. 

Az Allee bejárata jó időben

Etele Plaza 

A környezetbarát működésű bevásárló- és szórakoztatóközpontban közel 4000 m2-en elterülő zöld területet alakítottak ki, ahol színes növénytakaró, díszfüvek, cserjék és fák várják a nagyközönséget. 

Westend

A város felett egy 3 hektáros tetőkert várja a látogatókat, kis sétányokkal, padokkal, játszóterekkel és szabadtéri edzőparkkal. A Westend tetőkertet a VI. kerület legnagyobb, egybefüggő zöld felületeként tartják számon, mely számos növény- és madárfajnak ad otthont. A belső zöldfelületek mérete megközelítőleg 120 m2.

BREEAM  

A BREEAM minősítés annak a jelzője, hogy egy épület mennyire tud „zölden” és fenntarthatóan működni. A minősítés két részből áll: egyrészt, hogy az épület, másrészt pedig, hogy az üzemeltetése mennyire zöld.  

Allee

A bevásárlóközpont épület-üzemeltetésre vonatkozó BREEAM minősítése a korábbi „nagyon jó” besorolásról „kiemelkedő” minősítésre változott. Ezzel az Allee az első olyan üzletközpont Magyarországon, amelynek sikerült a legmagasabb BREEAM minősítési szintet elérnie. A létesítmény környezetvédelmi teljesítménye ugyanakkor szintén „kiválónak” bizonyult.  

Ezen kívül a DGNB minősítése szerint, amely a managementre vonatkozó benchmarking szempontból 4 kategóriából (bronze, silver, gold, platinum) áll, gold szintet értünk el 78,1%-kal, ami csak éppen maradt el, a 80%-tól kapható platinum minősítésétől. Az Allee az első olyan bevásárlóközpont Magyarországon, amely a jelenlegi DGNB rendszer szerint tanúsított.

„A mérési rendszerek és minősítések – a BREEAM, a DGNB, a GRESB és a CRREM – azért nagyon fontosak a számunkra, mert a hosszú távú fenntarthatósági stratégiánk hatékonyságát leginkább ezekkel tudjuk mérni. Ezek a nagyszerű eredmények, és a kiváló minősítések elérése természetesen nem valósulhattak volna meg, a tehetséges, egymás munkáját szakmailag és emberileg támogató kollégákból álló csapatunk nélkül. Hálás vagyok, hogy velük dolgozhatok együtt.” – emelte ki a bevásárlóközpont üzemeltetését és vagyonkezelési feladatait ellátó Multi Hungary Management Kft. magyarországi vezetője, dr. Szilágyi Melinda

Napelemek az Allee tetején

Etele Plaza 

A 2021 őszén megnyitott Etele Plaza BREEAM „nagyon jó” minősítést szerzett kiskereskedelmi kategóriában. A bevásárlóközpont megvalósításánál külön figyelmet kapott a könnyű megközelíthetőség biztosítása, a fényszennyezés, valamint a közvetlen környezeti terhelés minimalizálása, az időtálló anyagok beépítése, a hatékony vízgazdálkodás és a hulladék újrafelhasználásának elősegítése is. A minősítésnek megfelelően a bérlők is a fenntarthatóságra törekedtek az üzletek kiépítésénél.  

Garázs az Etele plázában

Társadalmi szerepvállalás  

Allee 

A bevásárlóközpont a zöld beruházások mellett fontosnak tartja a környezettudatos és fenntartható szemlélet népszerűsítését és terjesztését is. Magyarországon az elsők között kezdte el használni az „okos tükröket” a látogatók eléréséhez. A liftekben található, magyar fejlesztésű okos tükör első látásra hagyományos tükörnek tűnik, valójában azonban egy digitális kijelző, amin képek, grafikák és szövegek is megjelennek, így az üzenetek közvetlenül érkeznek a vásárlókhoz. 

Szintén egyedülálló kezdeményezés, hogy a bevásárlóközpont mindhárom szintjén, az egymás felett megtalálható közösségi mosdófolyósókon, illetve további két helyszínen ingyenes, érintésmentes, automatizált vízadagolóval működő vízvételi pontok, úgynevezett palacktöltők kerültek kiépítésre annak érdekében, hogy a vásárlókat is bevonva csökkenjen a „műanyagba csomagolt vizek” vásárlásának száma, óvva ezzel is a természetet. 

A fogyasztói visszajelzések alapján az Allee vásárlóközönsége egy tudatos közönség, amely nyitott a fenntarthatósági törekvésekre és vásárlói döntéseiben is megtervezi a kiadásait.  

„Fontos eredmény számunkra, hogy egy független minősítés is kiválónak találja az Allee környezetvédelmi tevékenységét, és megerősít bennünket abban, hogy az élen járunk és tovább menjünk ezen az úton. Mindannyiunk közös érdeke, hogy élhetőbb legyen a világunk és egyensúlyban éljünk a természettel. Beruházásaink és napi rutinfeladataink közben is ezeket a célokat tartjuk szem előtt.” – tette hozzá dr. Szilágyi Melinda

Az Allee belső tere

Etele Plaza 

Az Etele Plaza hűségprogramja a hulladékmentes, fenntartható környezet eléréséhez járul hozzá, amelynek keretében a vásárlások után járó pontok az InfoBar-ban, olyan környezetbarát termékekre is beválthatók, mint az újrafelhasználható bevásárlótáska vagy a tisztítóval ellátott fémszívószál. A közelmúltban megtartott fenntarthatósági hetek kampány a környezet védelmére hívta fel a látogatók figyelmét. 


Westend

2022-ben a Föld Napján nyitott meg a ReStore elnevezésű használtruha-gyűjtő helyiség, ahová a látogatók behozhatják a már nem használt textileket. Az üzlethelyiség alkalmas tematikus gyűjtések, jótékonysági akciók és fenntarthatóságról szóló workshopok lebonyolítására is. A Westend Restore-ban összegyűlt ruhák egy részét a Textrade a Magyar Vöröskeresztnek ajánlja fel, a többi textil pedig újrahasználva vagy újrahasznosítva kerül vissza a körforgásba. A 2022. áprilisi megnyitás óta több mint 35 tonna használt ruhának adtak ezáltal új életet. Kezdeményezésüket a Doing Good – CSR díjával is elismerték.

2022 júliusában a vízfogyasztás fontosságára is felhívták a figyelmet. A Refill Hungary által telepített új kulacstöltő-állomás minőségi megoldást nyújt a folyadékpótláshoz, mindezt fenntartható módon, saját kulacsok újratöltésére buzdítva. A Westendes kulacsokat az információs pultnál tudják a látogatók megszerezni, az applikációjukban gyűjtött pontokért cserébe.

Összegzés  

A Greendex szerkesztősége valamennyi bevásárlóközpontba ellátogatott vásárlóként illetve kikapcsolódás vagy szórakozás céljából. Meglátásunk szerint az összes nagyobb hazai bevásárlóközpontban érezhető a változás a fenntarthatóság és a környezettudatosabb szemléletmód felé. Mint ahogyan a fentebb említettek is igazolják, a zöld törekvések sokféleképpen megmutatkoznak az egyes bevásárlóközpontokban. Szubjektív véleményünk szerint mindenhol találtunk előnyöket.

Végső értékelésünk alapján, nagyon szoros versenyben az Allee magaslott ki a sorból. Rájuk is igaz, mint nagy örömünkre a többi válaszadóra is, hogy évek óta tudatosan alakítják egyre zöldebbé az épületet és működését. Az Allee a világ vezető fenntarthatóság-vizsgálati módszere (BREEAM) alapján végrehajtott minősítési eljárás szerint is kiválóan teljesített ezen a területen. Elsőként nyerték el a magyarországi bevásárlóközpontok közül a legmagasabb, Outstanding Building Management és Excellent Asset Performance minősítést, a DGNB, a legkomplexebb zöldépület minősítő rendszer értékelése során pedig egyedülállóan arany fokozatot ért el. Így méltóképpen viselhetik a legzöldebb magyarországi bevásárlóközpont címet.

search icon