Csak óvatosan a magokkal!
Csak óvatosan a magokkal!

A gyümölcsök többségének csak a húsát fogyasztjuk, de vannak olyanok, amelyeknek a magját is előszeretettel elropogtatjuk. Azonban a sárgabarack, a cseresznye és az alma magjában olyan vegyület található, ami mérgező a szervezetre, mert nagy mennyiségben ciánt tartalmaz.

Vélhetően nem véletlenül alkotta a természet keményre és keserűre bizonyos gyümölcsök magját. A kellemetlen ízélmény ellenére mégis sokan megeszik az alma, a körte, de még a cseresznye vagy a meggy magját is. Ez azért nem tanácsos, mert nagy mennyiségben egy olyan B17-vitamin néven is ismert nitrizolid nevű vegyületet tartalmaznak, amely ciántartalmú.

A cián pedig rendkívül mérgező, ami hányingert, lázat, fejfájást, álmatlanságot, szomjúságot, idegességet, levertséget, ízületi és izomfájdalmat, vérnyomáscsökkenést, de akár halált is okozhat.

De nem kell aggódni, ezeknek a gyümölcsöknek a magja nagyon kemény, így a burkát nem tudja rövid idő alatt lebontani a gyomorsav, ezért a káros anyagok általában kiürülnek a szervezetből. A cianidhoz csak a magok belső termésfalának feltörésével lehet hozzájutni, így a mérgező anyag a gyümölcsök húsával közvetlenül nem érintkezik.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) 2016-ban közzétett álláspontja szerint a felnőttek több mint három kicsi nyers sárgabarackmag egyszeri elfogyasztásával már túlléphetik a biztonságos határt. A halálos dózis 1,5 milligramm ciánt jelent egy kilogramm vérben.

Jó hír viszont, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint nem vétünk az egészségünk ellen, ha nem piszkáljuk ki a dinnyemagot, és megesszük. Ráadásul a dinnyemag fogyasztása kifejezetten egészséges. Sőt, jóval több protein van bennük, mint a mandulában vagy napraforgómagban. Magas cink- és magnéziumtartalmuk mellett pedig vérnyomást szabályozó anyagban is gazdagok.

A citrusfélék magjai közül pedig nyugodtan fogyaszthatjuk a citromét, melyben egyebek közt az aszpirin alapanyaga is megtalálható.

(Forrás: divany.hu Kép: pexels.com)

search icon