Csodálatos hír: a Nagy-korallzátony jobban van!

Csodálatos hír: a Nagy-korallzátony jobban van!
Csodálatos hír: a Nagy-korallzátony jobban van!

Az ausztrál Nagy-korallzátonyon az elmúlt közel 40 év legnagyobb koralltakaróját észlelték – derül ki az Ausztrál Tengertudományi Intézet (AIMS) új jelentéséből.

Az éghajlatváltozás teljesen kipusztította a zátonyt. A felmelegedő tengerek megnövelték a víz alatti hőhullámok gyakoriságát és intenzitását – a pusztító korallfehéredés fő okozóját -, ami elszívta a vibráló (és létfontosságú) víz alatti ökoszisztémát, és megfosztotta azt életétől és színétől.

És mégis: Az AIMS jelentése szerint a létfontosságú tenger alatti élőhely északi és középső területei a helyreállás reménykeltő jeleit mutatják. Ez bíztató bizonyíték arra, hogy a zátony, ha megfelelően védik, egy nap talán teljesen helyreállhat.

A Nagy-korallzátony minden nyáron ki van téve a hőmérsékleti stressz, a kifehéredés és potenciálisan a pusztulás veszélyének” – mondta Paul Hardisty, az AIMS vezérigazgatója egy sajtóközleményben. „A 2020-as és 2022-es kifehéredési események, bár kiterjedtek, nem érték el a 2016-os és 2017-es események intenzitását, és ennek következtében kevesebb pusztulást tapasztaltunk.”

Mike Emslie, az AIMS vezető kutatója elmondta, hogy ezek az eredmények azt mutatják, hogy a zátony „még mindig élénk és rugalmas, és ha van rá esélye, akkor képes újra talpra állni”.

Fontos azonban megjegyezni, hogy ez a környezetvédelmi győzelem is bizonyos fenntartásokkal jár. A zátony déli része ugyanis, amelyet a korallevő tengeri csillagok okozta járvány sújtott, sajnos nem érte el ugyanezt a sikert. És bár rendkívül izgalmas, a helyreállás nem jelenti azt, hogy a zátony egészséges. De e nagy természeti csoda egyes részein végre határozottan jobb a helyzet.

Forrás (futurism.com)

search icon