Dél-Amerikában tíz fokkal van melegebb az ilyenkor megszokottnál
Dél-Amerikában tíz fokkal van melegebb az ilyenkor megszokottnál

Hőhullám sújtotta a héten Dél-Amerika középső részén, ami egybeesik a katolikus hívők által látogatott Szeplőtelen Fogantatás zarándoklattal. A hatóságok időjárási figyelmeztetést adtak ki, mivel a hívők a hőmérséklet ellenére is megtartották az ilyenkor szokásos zarándoklatukat.

Az argentínai Santiago del Esteróban szerdán, egy nappal a szent nap előtt 43,5 Celsius-fokot mértek. Az argentin és a paraguayi nemzeti meteorológiai szolgálat a héten rendkívüli hőségre figyelmeztetett, mivel a hőmérséklet több helyen több napon át 10 Celsius-fokkal is meghaladta az évszakos normát.

A hőség okozta sérülések kockázatának csökkentése érdekében az útvonal mentén víztartályokat helyeztek el, hogy az útra vállalkozók hidratáltságát biztosítsák

– írja cikkében Faye Hulton a Guardian-en.

A hatóságok azt tanácsolták a lakosságnak, hogy ne menjenek ki a szabadba hosszabb időre, különösen a kora délutáni órákban. A perzselő hőség nem is jöhetett volna rosszabbkor azok számára, akik csütörtökön a Szűzanya tiszteletére a Caacupé városában található bazilikához tartó éves zarándoklaton akartak részt venni.

Bár a hétvégén várhatóan enyhül a szélsőséges hőmérséklet, az elkövetkező napokra újabb időjárási figyelmeztetést adtak ki Argentína számos részére, ezúttal a zivatarok miatt. Az előrejelzések szerint heves esőzések, erős szél és esetleg jégeső is előfordulhat.

A csapadékos időjárás valószínűleg némi enyhülést hoz majd a gazdáknak is, akiknek a termelésük nehézségekbe ütközött a nagy hőség miatt. A heves esőzés azonban további pusztítással fenyeget, mivel súlyos áradásokat is hozhat.

Nem Dél-Amerika volt az egyetlen régió, ahol az utóbbi időben az átlagosnál jóval melegebb volt a hőmérséklet. Európában és Grönlandon idén az 5. legmelegebb novembert regisztrálták.

(forrás: theguardian.com)

search icon