Eddig kedvezőnek tűnik a tél a gyümölcsfák szempontjából

Eddig kedvezőnek tűnik a tél a gyümölcsfák szempontjából
Eddig kedvezőnek tűnik a tél a gyümölcsfák szempontjából

A korábbi években túl korán jött a tavaszi idő, januárban és februárban is nagyon meleg volt az évszakhoz képest, ez pedig meggyorsította a természet ébredését. A korai tavasz azonban visszaütött, és a visszaeső hőmérséklet miatt komoly károkat szenvedtek a gyümölcsösök.

A Szabad Föld írja, idén nem kell kerülgetni a kertekben a januárra fejét kidugó nárcisz és tulipán levélkezdeményeit. A korábbi években ilyenkor már jó néhány centire kinőttek a földből, mert elegendő hőösszeg állt rendelkezésre, hogy megindítsák életüket.

Persze a hagymás virágokat nem kell félteni,egyébként is bírják a fagyot. A meleg időjárás azonban – kevésbé látványosan – más növényeknél is beindítja a növekedési folyamatokat. A gyümölcsfák esetében például megindul az élet a törzsben, az ágakban, megjelennek a rügyek.

A korai rügyfejlődés és az ezt követő virágzás azonban komolyan károsodott a korábbi években a márciusi és áprilisi fagyokban. A szaklap szerint az idén szinte biztos, hogy nem mozdultak ki mélynyugalmi állapotukból fáink, bokraink, sző­lőink. Ahhoz túl hideg volt az október, november, december és január első fele.

Ahogy a cikk megállapítja, eddig remekül alakult az idei szezon, még a csapadékkal sem volt gond.

search icon