Egészen furcsa módon is képesek azonosítani egymást a delfinek
Egészen furcsa módon is képesek azonosítani egymást a delfinek

Anélkül, hogy látnák vagy hallanák egymást, a vízbe ürített váladékaik és vizeletük íze alapján is képesek felismerni barátaikat és családtagjaikat a vízi emlősök. A St. Andrews Egyetem kutatóinak most megjelent tanulmánya szerint a delfinek sokkal nagyobb érdeklődést mutattak az általuk felismert állatok vizelete iránt, mint a számukra ismeretleneké iránt.

A kutatók úgy vélik, hogy a delfinek másképp érzékelik az ízeket, mint a többi emlős, erről azonban még csak nagyon keveset tudunk. Egyes korábbi tanulmányok arról számoltak be, hogy a delfinek nem érzékelik a savanyú, az édes, az umami vagy a keserű ízt, azonban a ízérzékelésüket nem vesztették el.

Vannak szokatlan érzékelősejtjeik a nyelvükön, amelyek valószínűleg részt vesznek más állatok egyedi ízeinek ilyen érzékelésében.

– mondja Vincent Janik professzor, a Skót Óceánok Intézetének igazgatója

A felfedezésről beszámoló 444 cikkében azt írják, a vizsgálatban részt vevő delfinek a hawaii és a bermudai Dolphin Quest üdülőhelyekről érkeztek, ahol turistákkal szoktak úszni. Társas csoportjaikban természetes tengervízben élnek, így ideálisak voltak a tanulmányhoz.

search icon