Egy kupac hulladékból divattáska – Puskás Kriszta és az Infinity Paper Design
Egy kupac hulladékból divattáska – Puskás Kriszta és az Infinity Paper Design

Amikor a Greendex vezetősége felkért arra, hogy különleges szakmai úttal rendelkező, környezetvédelemmel, zero wasttel kapcsolatosan keressek fel érdekes interjúalanyokat, akkor nem csak a lelkem, de szívem is elkezdett repesni. Újságíróként mindig is imádtam kérdezni, nem beszélve arról, hogy szenvedélyesen keresem és kutatom az olyan inspiráló, motiváló embereket, akik egy picit jobbá teszik a világunkat. Az újrahasznosítás fontosságára egyre többször és egyre több platformon hívják fel az emberek figyelmét.

Puskás Krisztával, az Infinity Paper Design alkotójával, sajnos a vírus helyzetre való tekintettel telefonon tudtam beszélgetni, de életszemlélete és elhivatottsága így is mély energiákkal hatott rám.

Kriszta, én is izgatott vagyok, te vagy az első interjúalanyom a Greendex-en, így rajtunk a világ szeme. Mesélj nekem, kérlek, egy picit az életutadról.

Ez mélyen megtisztelő. (nevet)

Az utam nem volt egyszerű, röpke 20 évvel ezelőtt hulladékkezelő-technikusként végeztem, majd pár év munka, egy gyerek, és egy második házasság biztonságában, végre megtaláltam azt, ami igazán én vagyok.

Mesélsz nekünk erről a megvalósult álomról?

Azon kevesek közé tartozom, akinek a hobbija a munkája, a munkája a hobbija. A családom támogatásával és segítségével, ma már teljes állásban hajtogatok – saját ötleteim mellett egyéni, illetve céges elképzeléseket, megrendeléseket valósítok meg.

2012-ben találtam a technikára. Én is, mint bárki, aki megismeri és kipróbálja, hulladék papírokból, csomagoló anyag maradékokból, lejárt szórólapokból hajtogattam. De a márkám építése, a céges felkérések, újabb hulladék anyagokkal tették egyedivé és exkluzívvá az Infinity-t.

Milyen anyagokból készített termékeid vannak?

Kezdetekben katalógusok, újságok tették ki termékeim nagy részét. Manapság nagyon színes az általam felhasznált anyagok listája. Folyamatosan jutok nagyobb mennyiségű, prémium minőségű hulladék tapétákhoz, könyvkötészeti anyagokhoz.

Ha jól informálódtam, akkor a közösségi felületeken is megtanulhatom ezt a különleges hajtogatási technikát?

Akár. Első tanítványaimnak hála, ma már tanítom is a technikát. Jelezték felém, hogy látták a videót, megnéztek minden hivatkozást, hogy hogyan is kellene készíteni, de nem tudnak azonosulni az ottani utasításokkal, így szeretnék nálam elsajátítani ezt a módszert.

Az újrahasznosítás otthon, kis léptékben is végezhető, ami jóval környezetkímélőbb megoldás. Ennél is zöldebb megoldás az újrahasználat, amikor valami nem is válik hulladékká, hanem megjavítva, átalakítva újra életre kel. Ennek tükrében rendszeresen tartasz tanfolyamokat, ahol lépésről lépésre megtanítod ezt a speciális hajtogatási technikát. Hol találhatnak meg az érdeklődők?

Interneten és a közösségi felületeken. Munkámmal nagyszabású céljaim vannak. Szeretném ezt a technikát minél nagyobb körben terjeszteni, hogy az alkotás élménye elérhető legyen bárki számára. Egyéni tréningeket is tartok, de mellette nagy vállaltoknak, cégeknek is bemutató órákat, workshopokat viszek végig. Minden cégnek vannak hulladékai, amikből gyönyörű dolgokat lehetne alkotni.

Minden esetben a kulcsszó az újrahasznosítás. Gyakorlatilag az ember ha eltudja enegedni a fantázáját, akkor minden kidobott szemétből lehet csodákat alkotni. „Kikukázott” termékek, avagy a hulladék újságokból, hulladék cukorpapírokból készítenek termékeket, és ez vezetett idáig és, ahogy említetted is a nagy cégek is egyre nyitottabbak az ilyen újrahasznosítással kapcsolatos csapatépítő tréningek iránt.
Mit tapasztalsz?

Nagyon pozitív tapasztalataim vannak! Az évek során kisebb-nagyobb cégek hulladékát alakíthattam át, időt álló, használható, értékes termékké. Föld napi rendezvény kapcsán, családi nap vagy csapatépítés keretein belül, széles körben „terjesztem az igét”.

Korunk egyik legégetőbb környezetvédelmi problémája a hulladékkezelés. Míg egy átlag magyar ember naponta egy kilogramm szemetet termel, és nehezen tudjuk ezt a számot csökkenteni. Meglátásod szerint mivel tudjuk a családot ösztönözni a környezettudatosságra?

Elterjedt az a tévhit, miszerint a hulladékcsökkentés egyenlő lenne a szelektív hulladékgyűjtéssel. A családommal együtt környezettudatosan élünk, de még mindig van hova fejlődni. Mérhetetlenül nagy erőt ad, hogy most dübörög a környezetvédelem, dübörög az újrahasznosítás, dübörög a zöld-világ.

Családszinten azt tudom tanácsolni, hogy próbáljunk ki mindent. A víztakaréskosságtól, a zero waste dolgokon keresztül, a tudatos vásárlásig mindennek érdemes utána menni és olvasni, mert hiszem, hogy a kulcs, hogy minden apró dolgot szokássá alakítunk…

search icon