Egy olasz cég 3D-nyomtatással készít narancshéj-alapú komposztálható lámpát

Egy olasz cég 3D-nyomtatással készít narancshéj-alapú komposztálható lámpát
Egy olasz cég 3D-nyomtatással készít narancshéj-alapú komposztálható lámpát

A milánói székhelyű Krill Design Szicíliában termő narancsok héját használja dizájnlámpái alapanyagaként. A narancsillatú és felületében is a narancs héjára emlékeztető Ohmie nevű lámpa ráadásul komposztálható is.

A tervezők olyan alapanyagot akartak keresni, amely könnyen elérhető és lehetőleg rövid ellátási lánccal rendelkezik, az Olaszországban mindenütt jelenlévő citrusfélék pedig meg is valósították ezt az igényt.

Szükségünk volt egy olyan anyagra, amelyből nem fogyunk ki, és mivel Szicília önmagában a globális narancstermelés 3%-át adja, a narancs ideális volt számunkra.

A tervezők reményei szerint lámpájukkal sikerül bemutatni azt, hogy az élelmiszer-pazarlást hogyan lehet csökkenteni esztétikus és funkcionális termékek előállításával. Egy-egy lámpához 2-3 narancs héját használják fel. Ezeket előbb ledarálják, majd biopolimerekkel keverve állítják elő a 3D nyomtatás alapanyagát. A folyamatot úgy alakították ki, hogy közben egyáltalán ne keletkezzen hulladék.

Az Ohmie egyetlen hiányossága, hogy a komposztálható műanyagokhoz hasonlóan egyelőre csak ipari komposztálással bontható le, azonban a Krill Design már dolgozik olyan megoldásokon, melyek lehetővé teszik az élettartamának végére érő lámpa otthoni komposztálását is.

Az Ohmie jelenleg még a Kickstarteren fut, a támogatók azonban már most a sokszorosát dobták össze az igényelt összegnek, így hamarosan egész biztosan elérhető lesz a lámpa a nagyközönség számára is.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(Dezeen) Fotók: Krill Design

search icon