Egy új módszer segítségével a műanyaghulladékot értékesebb anyagokká lehet alakítani

Egy új módszer segítségével a műanyaghulladékot értékesebb anyagokká lehet alakítani
Egy új módszer segítségével a műanyaghulladékot értékesebb anyagokká lehet alakítani

A Bath-i Egyetem Centre for Sustainable and Circular Technologies (CSCT) kutatócsoportja új és egyszerű módszert dolgozott ki a műanyaghulladék szobahőmérsékleten történő újrahasznosítására. A kutatók azt remélik, hogy az új eljárás elősegíti az újrahasznosítás gazdaságosabbá válását.

A hulladéklerakókban vagy a természetes környezetben található műanyaghulladék jelenleg meghaladja az összes élő biomassza mennyiségét (4 giga tonna), ami a 21. század egyik legnagyobb környezeti kihívását jelenti. Miközben az újrahasznosítási arány Európa-szerte növekszik, a hagyományos módszerek továbbra is korlátozottak, mivel a nehéz olvasztási körülmények minden egyes újrahasznosításkor csökkentik az anyag minőségét.

A CSCT kutatói most egy kíméletes és gyors kémiai újrahasznosítási eljárást fejlesztettek ki a polikarbonátok, az építőiparban és a gépiparban gyakran használt masszív műanyagok osztályához tartozó anyagok számára. Egy cinkalapú katalizátor és metanol segítségével szobahőmérsékleten 20 perc alatt teljesen le tudták bontani a kereskedelmi forgalomban kapható poli(biszfenol-A-karbonát) gyöngyöket.

A hulladék ezután kémiai összetevőire, nevezetesen biszfenol-A-ra (BPA) és dimetil-karbonátra (DMC) alakítható át, ami segít megőrizni a termék minőségét végtelen számú cikluson keresztül. Fontos, hogy a BPA visszanyerése megakadályozza egy potenciálisan káros környezetszennyező anyag szivárgását, míg a DMC értékes zöld oldószer és más ipari vegyi anyagok alapanyaga.

„A jövőben elengedhetetlen, hogy a műanyagokat megújuló alapanyagokból szerezzük be, és a biológiai lebonthatóságot már a tervezési fázisban beépítsük. Módszerünk új lehetőségeket teremt a polikarbonát kíméletes körülmények közötti újrahasznosítására, elősegítve a körforgásos gazdasági szemléletet.” – mondta el a tanulmány elsődleges szerzője Jack Payne, a CSCT munkatársa.

Jelenleg még a technológiát csak kis léptékben demonstrálták, a csapat azonban most a katalizátor optimalizálásán és az eljárás méretnövelésén dolgozik.

Forrás (technology.org)

search icon