Az evolúció célba vette a műanyaghulladékot
Az evolúció célba vette a műanyaghulladékot

Egy friss tanulmány szerint világszerte számos mikroba evolúciója a műanyagok fogyasztása felé mutat. A nagyszabású kutatás során a környezetből vett DNS-mintákban talált mintegy 200 millió gént vizsgáltak. Ezekben 30 ezer olyan enzimet találtak, amelyek képesek a műanyagok lebontására.

A kutatók egyik legérdekesebb felfedezése az volt, hogy az adott környezetből származó műanyagbontó enzimek száma arányos volt az adott helyen tapasztalható műanyagszennyezés mennyiségével. Ráadásul a vizsgálat szervezetek mintegy negyede rendelkezett megfelelő enzimmel.

A vizsgálatok eredményei bizonyítják, hogy a műanyagszennyezésnek kimutatható hatása van a mikrobiális ökológiára. Ez nem is csoda, hiszen évente több millió tonna műanyag kerül a természetbe, elszennyezve azt a világ legmélyebb pontjától a legmagasabb pontjáig.

A kutatócsapat egyik tagja, Alekszej Zelezniak szerint a következő lépésben tesztelniük kellene a legígéretesebb enzimeket, hogy kiderüljön, melyik képes a leggyorsabban lebontani a műanyaghulladékok egyes fajtáit.

Hasonló megoldást fejleszt az Greendex Jövőbemutatók-díjának nyertese, a Poliloop nevű magyar startup is. Az ő innovációjuk olyan baktériumkoktélra alapul, mely szintén mikrobiális bontás során tünteti el a műanyaghulladékot. (Guardian)

search icon