Európai szintű fenntarthatósági rezidenciaprogram indul a Káli-medencében
Európai szintű fenntarthatósági rezidenciaprogram indul a Káli-medencében

Idén nyáron a HybridCycle / Hybridart Management és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program közösen elindítja fenntarthatósági rezidenciaprogramját a Káli-medencében, a festői Mindszentkállán és Köveskálon, ezzel segítve fiatal hazai és külföldi tehetségek nemzetközi mobilitását és kibontakozását.

A nyertes pályázóknak hazánk egyik legszebb természeti tájának megismerésén túl lehetősége nyílik egy helyspecifikus projektmunka létrehozására, amit Veszprémben, Budapesten, 2023-ban pedig egy utazó kiállítás keretében 10 másik, múlt- és jövőbéli Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert településen ismerheti meg a nagyközönség. A kiállítás legelőször 2021 októberében Veszprémben lesz látható, az első 4 elkészült munka bemutatásával. A programban résztvevő művészek fejenként 180 000 Ft összegű ösztöndíjban részesülnek.

2021 június-októberi időszakában összesen hat képzőművész számára 3 hetes időszakokra válik elérhetővé az alkotótelep, ami a kreatív és fenntarthatóság fókuszú művészeti tevékenységet szolgálja. A rezidencia célja elsősorban a fenntarthatóság és a képzőművészet ötvözésének, határterületeinek kutatása, az ezen alapuló alkotás bátorítása, támogatása.

A rezidenciaprogram jelentkezőinek kiválasztásánál a magyar alkotóművészeken túl a regionális együttműködések ösztönzésére cseh, lengyel és szlovák egyetemek képviselői is kiemelt figyelmet élveznek. A pályázatra diplomás képző- és iparművészek jelentkezését várják a szervezők, legyenek aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező egyetemisták, művészeti egyetemek oktatói, vagy alumni tagjai.

A rezidenciaprogram helyszínválasztása sem véletlen: a Káli-medence hegyei és lankái a vidék nyugalmát árasztják magukból, a csendes elvonulás inspiratív közeget teremt az alkotásra.

A rezidenciaprogram értékajánlata

 • 180 000 Ft ösztöndíj
 • < 200 000 Ft anyagköltség
 • < 25 000 Ft utazási költség
 • szállás
 • napi 3 étkezés
 • alkotótér a szállás közvetlen közelében
 • 2 alkalmas művészeti mentorálás a tartózkodási idő alatt
 • kiállítási lehetőség

A jelentkezési anyag tartalma

 • szakmai önéletrajz (max. 1 oldal)
 • portfólió (max. 10 MB)
 • motivációs levél és részletes munkaterv (amiben a pályázó ismerteti a tervezett műalkotás látványtervét, annak dimenzióit és anyagszükségletét, illetve kifejti a munkafolyamat fázisait, max. 7000 karakterben)

A nyertes pályázó vállalja, hogy a választott időszak teljes ideje alatt a kijelölt alkotótelepen tartózkodik, valamint az ott készült műalkotást a HybridCycle / Hybridart Management és a Veszprém-Balaton 2023 – Európa Kulturális Fővárosa program gyűjteményének felajánlja. 

Pályázható időpontok

 1. időszak: 2021. július 1 – 22. (betelt)
 2. időszak: 2021. július 27 – augusztus 17.
 3. időszak: 2021. augusztus 30 – szeptember 20.
 4. időszak: 2021. szeptember 22 – október 13. (betelt)

A műalkotásokat bemutató csoportos kiállítások

 1. Veszprém: 2021. október 14 – 28.
 2. Budapest: 2021. november 5 – 15.

search icon