Elég drága dolog a kánikula
Elég drága dolog a kánikula

Francia kutatók kiszámították, hogy mekkora ára van a hőségnek pénzbe átszámítva. Szerintük az emberek nincsenek teljesen tisztában azzal, hogy mekkora hatása van az utóbbi nyarakon szinte folyamatos hőségnek a társadalomra.

A francia közegészségügy és az Aix Marseille egyetem közösen vizsgálta meg a kánikula társadalmi költségeit. A számítások szerint 2015 óta 814 euró volt a kánikula egy főre vetített ára.

A hőséget legtöbbször inkább a nyomában felbukkanó katasztrófák, tűzvészek és halálesetek számában fejezzük ki. Ahogy a kutatók írják, sajnos ebben a tekintetben sem elhanyagolható a hatás:

2015 és 2020 között körülbelül 10 ezer ember veszítette életét a hőség miatt az országban.

A kánikula ezzel együtt a személyes „jólétet” is csökkenti. Egyebek mellett, ahogy írják, hőhullámok időszakaiban sokan megbetegedtek, mások csökkentették fizikai aktivitásukat vagy például visszafogták utazásaikat.

Az Aix Marseille egyik kutatója a francia üzleti lap, a Les Échos tudósítójának arról beszélt, hogy a jövőben még több és hosszabb ideig tartó kánikulára számíthatunk Európában, amire érdemes felkészülni és felkészíteni a lakosságot is.

Franciaországnak például van egy úgynevezett kánikulakerete, bár ez még lényegesen kisebb, mint amekkorára valóban szükség lenne. Ebből a keretből nem csak a kórházak megnövekedett terhelésének költségeit kellene fedezni, de fokozni lehetne a kampányokat, melyek megismertetik az emberekkel, hogy miképp lehet együtt élni a kánikulával. (hvg)

search icon