Így tehet az élelmiszeripar a fenntarthatóságért – Podcast

Így tehet az élelmiszeripar a fenntarthatóságért – Podcast
Így tehet az élelmiszeripar a fenntarthatóságért – Podcast

Az élelmiszeripar egy intenzíven változó terület, ahol sok múlik a fogyasztói igényeken, de egyre inkább megjelennek a fenntarthatósági szempontok is. A téma jobb megértésében dr. Némedi Erzsébet élelmiszeripari mérnök, biotechnológus, az élelmiszertudományok doktora volt a segítségemre, akivel áttekintettük az iparági kihívásokat, de szót ejtettünk arról is, hogy fogyasztóként mire érdemes ügyelni, ha törekedni szeretnénk a fenntarthatóságra.

Az élelmiszeriparnak a kezdet kezdetén egyetlen feladata volt: olcsón jóllakatni minél több embert. Aztán, ahogy telt az idő, a mennyiség mellett egyre hangsúlyosabbá vált a minőség, mára pedig olyan szempontok is megjelentek, mint az egészségre gyakorolt hatás vagy épp a fenntarthatóság. Ahogy a beszélgetésben is elhangzik, a WHO a 2000-es évek elején betegséggé nyilvánította az elhízást, ebben a kérdésben pedig nem lehet megkerülni az élelmiszeripar felelősségét. Épp ezért egyre hangsúlyosabbá válik a fogyasztók edukálása, ami visszafelé is hat: az igények alakítják a kínálatot, ezért találkozunk egyre több „egészséges” élelmiszerrel a boltok polcain.

Szót ejtettünk a klímaváltozás hatásairól is. Ezek részben már ma is érezhetők, vagy hamarosan azok lesznek. Bizonyos alapanyagok szűkösebben állnak majd rendelkezésre. Ahogy vendégem elmondja, jelenleg a világ élelmiszer-termelésének több mint 50%-át mindössze három gabonaféle, a búza, a rizs és a kukorica adja. Ha ezek termelése hirtelen lecsökken – ami nem elképzelhetetlen –, akkor az élelmiszeriparnak felkészültnek kell lennie arra, hogy alternatív alapanyagokat vezessen be.

A mezőgazdasághoz és az élelmiszeriparhoz kapcsolódó kibocsátások a teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátás nagyjából harmadáért felelősek. Persze itt nem egyetlen ok áll a háttérben: az adásban utánajárunk annak, hogy mely területek felelősek a szennyezésért, és hol, illetve mivel lehetne ezt csökkenteni.

Az adásban ezek mellett szót ejtünk

  • az upcycle élelmiszerekről,
  • az élelmiszer-csomagolások jelenéről és lehetséges jövőjéről,
  • az élelmiszer-pazarlás csökkentésének lehetőségeiről az iparban és a háztartásokban,
  • a növényi alapú étrend fontosságáról a klímaváltozás elleni küzdelemben,
  • az élelmiszerlánc logisztikai kihívásairól,
  • vagy épp arról, hogy miért lenne fontos bevezetni a mezőgazdaságban a regeneratív megoldásokat.

A cikkben használt fotók forrása: canva.com

search icon