Eltűnhet az „ítéletnapi gleccser”
Eltűnhet az „ítéletnapi gleccser”

Nemzetközi kutatócsoport indult az antarktiszi Thwaites-gleccserhez, ami időzített bombaként összeomlással és a sokszorosára gyorsuló olvadással fenyeget. 

Január végén több, mint száz kutató utazott a nyugat-antarktiszi Thwaites-gleccser helyszínére, amelyet az esetleges elolvadásának katasztrofális következményei miatt rendszerint ítéletnapi gleccsernek neveznek.

A gleccser területe akkora, mint Nagy-Britannia, és évi két kilométeres sebességgel csúszik bele az óceánba. Először a kilencvenes években lettek figyelmesek arra, hogy a tömege fogyatkozik, és az olvadás sebessége az elmúlt két évtizedben a duplájára gyorsult. Jelenleg, évente 35 milliárd tonna jeget veszít.

A tudósok szerint, ha teljesen elolvadna, az önmagában 65 centiméterrel emelné meg a világtengerek szintjét. A feltételezések szerint a Thwaites-gleccser támasztja a teljes nyugat-antarktiszi jégmezőt. Ha a Thwaites elpusztul, beláthatatlan mértékben fog felgyorsulni a mögötte elterülő hatalmas jégtömeg összeomlása és olvadása is. Még csak becsülni sem lehet igazán, hogy ez milyen következményekkel járhat, de a mértéktartó előrejelzések szerint ez 3 méterrel is megemelheti a tengerszintet pár száz év alatt. Ezzel a világ tengerparti övezetei mindenhol lakhatatlanná válnának. 

A NewScientist beszámolója szerint, ha ez bekövetkezik: 

Élhetetlenné válik többek között Hong Kong, Miami, New York, Sanghaj, Osaka, Rio de Janeiro, Hága és London. A Maldív-szigetek pedig teljesen eltűnhet.

(NewScientist)

search icon