Energiaszigetet épít Dánia

Energiaszigetet épít Dánia
Energiaszigetet épít Dánia

Az skandináv ország mesterséges szigetet hozna létra 2030-ra, ahol a környező tengeri szélfarmok energiáját felhasználva zöld hidrogént állítana elő és tárolna.

A sziget lehetséges helyszínei már ki is lettek jelölve, jelenleg az állami energiavállalat vizsgálja, hogy a szigetnek és a tengeri szélturbináknak milyen hatása lenne a környezetre. Ha minden jól megy a vizsgálatok 2024-re tervezett befejezése után el is indulhat az építkezés.

A VindØ nevű sziget fő célja, hogy a szélerőművekből érkező energiát a vízbontásra használva zöld hidrogént állítana elő. Ezt a szigetre tervezett fákkal beültetett domb gyomrában el is tudnák tárolni, illetve lehetővé tennék, hogy az energiahordozót tankerhajók szállítsák el.

A mesterséges sziget építésére létrehozott konzorcium tagja az ország két legnagyobb nyugdíjalapja és Dánia legnagyobb közüzemi társasága is. A beruházást a dán kormány is támogatja, ugyanis az kiválóan illeszkedik az ország tavaly elfogadott új klímatörvényébe. Dan Jorgensen klíma- és energiaügyi miniszter közlése szerint:

Dánia úgy döntött, hogy 2050-ig kilép a kőolaj- és földgázkitermelésből.

A szigeten termelt zöld hidrogént főként az energetikában használnák, de akár járművek üzemanyagaként is hasznosulhat egy része. Az Északi-tenger és a Balti-tenger térségében Dánia mellett más országok is nagyszabású energetikai fejlesztésekben gondolkoznak.

(napi.hu)

search icon