Hidrogénnel zöldítene a német kormány
Hidrogénnel zöldítene a német kormány

A német kormány 2050-re karbonsemlegessé szeretné tenni az ország gazdaságát. Most azt vizsgálják, milyen formában tudnák ehhez a tiszta energiaforrás hidrogént felhasználni.

A karbonsemleges jövőkép egyik fontos elemének egyre többen a hidrogént tekintik. A tiszta égésű energiahordozó használata mégis sok nehézséget tartogat magában. A gázt folyamatos nyomáson és nagyon alacsony hőmérsékleten kell tartani.

A németek első kézből tudják, milyen veszélyeket tartogathat a hidrogén, hiszen a Hindenburg léghajó 1937-es katasztrófájában a gáz robbanékonysága kulcsszerepet játszott.

A német elképzelések szerint a hidrogént ammóniából és metanolból nyernék, melyek segítségével a szállítás és a tárolás jóval egyszerűbbé válna. Az ammónia széles körű használata miatt jelenleg is kiépített a szállítása.

Szakértői vélemények szerint a nehézséget a hidrogén ammóniává majd újra hidrogénné alakítása jelentheti, mert a folyamat mérgező, illetve jelenleg költséges.

Nemrég számoltunk be róla, hogy hazánk is elkötelezett a hidrogén mellett, a leendő európai hidrogénkoalíció első tagjai közt szeretnénk lenni.

Forrás: hvg.hu

search icon