Enyhült a finn zöldek álláspontja a nukleáris energia kapcsán
Enyhült a finn zöldek álláspontja a nukleáris energia kapcsán

Több európai zöldpárt és civilszervezet lépett már fel a hetvenes évek óta az atomenergiával szemben, ezért is jelent történelmi fordulatot Maria Ohisalo, a finn Zöld Párt elnöke és belügyminisztere a finn műsorszolgáltató társaság szombati reggeli műsorában tett nyilatkozata. A belügyminiszter szerint a Zöldek nem ellenzik kategorikusan a kis atomreaktorok építését az éghajlatváltozás elleni küzdelem eszközeként.

Az úgynevezett „kis moduláris reaktorokkal (SMR)” kapcsolatban Ohisalo megerősítette, hogy pártjuk új programja lehetővé teszi, hogy ne zárják ki ezt az alternatívát. A szeptemberben elfogadott zöldpárti program szerint ugyanis az energiagazdaságnak minden fenntartható megoldást ki kell használnia, és csökkentenie kell a fosszilis tüzelőanyagok használatát. Ehhez a célhoz pedig többféle energiaforrások energiapalettájára lesz szükség.

Bár Ohisalo hangsúlyozta, hogy sürgősen cselekedni kell, és minden eszközt be kell vetni annak érdekében, hogy Finnország 2035-re karbon-semlegessé váljon, azt azért kijelentette, hogy pártja nem fogja támogatni a nagy nukleáris létesítményeket. 

Jelenleg Finnország villamos energiájának mintegy 30%-a származik nukleáris energiából. 

(euractiv.com)

search icon