Idén hetedik alkalommal indultak útnak az erdei vándorok
Idén hetedik alkalommal indultak útnak az erdei vándorok

Véget értek az Országos Erdészeti Egyesület által koordinált idei Erdei Vándortáborok, az iskolakezdés előtt hazatért az utolsó csoport is. Ezen a nyáron 12 útvonalon közel 1000 kilométert jártak be a magyar erdőkben az általános és középiskolás diákok, hogy egy igazán „zöld” táborban ismerkedjenek a természettel.

Az elmúlt 7 évben már több mint 25 ezer diák vállalkozott arra, hogy az Erdei Vándortáborok keretében a nyarából egy hetet a természetben töltsön. Sokan közülük évek óta visszajáró táborozók, így egyre több magyar diákról mondható el, hogy szívesen teszi le digitális eszközeit csak azért, hogy a minket körülvevő természeti környezetet megismerje. Az sem riasztja vissza őket, hogy heti 50-70 kilométert gyalogoljanak, akár a teljes túrafelszerelésükkel a hátukon.

A természet testközelből történő megismerésének élményét kínáló Erdei Vándortábor útvonalakon összesen 36 táborhelyen szállhattak meg a diákok, amelyek között erdei kulcsosházak és nomád táborhelyek egyaránt voltak. A MÁV és a GYSEV idén is 90%-os kedvezményt biztosított a Vándortábor Program útvonalaihoz vezető járatokon, így könnyítve az eljutást a tábor helyszíneire. Az Erdei Vándortábor Programnak amellett, hogy a természet szeretetére és tiszteletére nevelje a felnövekvő generációkat, fontos célkitűzése, hogy tudatos erdőjárásra és fenntartható gondolkodásra tanítsa a fiatalokat. Ezt segítették az egyes útvonalakon elérhető erdei iskolai programok, illetve a zöld táborozást támogató szervezés: a teljes útvonalon tudatos víz– és energiahasználatra, a hulladék csökkentésére és újrahasznosítására ösztönzik a résztvevőket, az erdőkezelési gyakorlat megismerésén keresztül pedig a fenntartható gazdálkodás mintájával ismerkednek meg a fiatalok.

A Vándortábor mozgalmat 2017-ben hívta életre az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság, amely keretében az Erdei Vándortáborok szervezését kezdetek óta az Országos Erdészeti Egyesület koordinálja, akik 10 állami erdőgazdasággal együttműködve évről-évre közösen alakítják és működtetik az útvonalakat. A június közepétől augusztus végéig tartó táborozási időszakban 207 csoport 5600 résztvevője járta az útvonalakat, 9 héten keresztül a természetben.

A megfelelő infrastruktúra és jól szervezettség mellett a tökéletes tábori képletből nem hiányozhatnak a pedagógusok, akiknek áldozatos munkája nélkül az Erdei Vándortáborok nem lehetnének ennyire népszerűek a fiatalok körében. A kísérő pedagógusok felkészülését az akkreditált gyalogos vándortábor-vezető képzés segíti, melyet az idei szezonra már 1529 pedagógus végzett el. A kísérő tanárok képzése és a fiatalok fenntarthatósági szemléletének bővítése nemcsak a táborozási időszakban hasznosul, hanem a tanév során is, ahol a természetismereti tárgyak hasznos kiegészítésének számítanak az Erdei Vándortáborok során megszerzett ismeretek.

(pontvelem)

search icon