Európa legnagyobb zöldhidrogén üzemét építi a Shell
Európa legnagyobb zöldhidrogén üzemét építi a Shell

2025-ben kezdheti meg a működését a rotterdami kikötőbe tervezett hidrogénüzem, mely naponta akár 60 ezer kilogramm megújuló hidrogént is előállíthat.

Az olajipari vállalt szerint a Holland Hydrogen I nevű projekt 200 megawattos elektrolizáló üzeme a 2023-ra üzembe álló Hollandse Kust tengeri szélerőmű-parkból származó megújuló energiát használná, így az előállított hidrogén teljes mértékben zöld/megújuló lesz. A szélerőmű-parkban, mely 759 MW kapacitással rendelkezik majd, a Shell résztulajdonosnak számít.

Anna Mascolo, a Shell új energetikai megoldásokért felelős ügyvezető alelnöke szerint a megújuló hidrogén „kulcsfontosságú szerepet fog játszani a jövő energiarendszerében, és ez a projekt fontos lépés, hogy a hidrogén beteljesíthesse ezt a potenciált”.

Az már más kérdés, hogy az így előállított hidrogént a fosszilis üzemanyagok előállítására fogja felhasználni a cég. A kikötőből a Shell helyi kőolajlepárló üzemébe továbbítják majd a hidrogént a HyTransPort nevű új hidrogénvezeték segítségével. Ezzel együtt is fontos előrelépés lehet a létesítmény megvalósítása, mert ezzel jelentős mértékben dekarbonizálhatja a Shell lepárlójának működését.

Az üzemben egyébként jelenleg is használnak hidrogént, de ez „szürke hidrogén”, azaz fosszilis tüzelőanyagok segítségével lett előállítva.

A világ egyik legnagyobb szennyezőjének számító olajcég egyébként rendkívül fontosnak tartja a hidrogént, mint a jövő egyik üzemanyagát. Ezt az is bizonyítja, hogy a világ elektrolizáló kapacitásának 10%-át ők birtokolják. (CNBC)

search icon