Európai polgári kezdeményezés a vidék értékeinek megőrzéséért
Európai polgári kezdeményezés a vidék értékeinek megőrzéséért

A V4-es agrárkamarákkal együtt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is támogatja a vidék értékeinek megőrzéséért indított európai polgári kezdeményezést.

Napjainkban az Európai Unió vidéki régiói folyamatosan elveszítik lakosságuk, örökségük, értékeik, mezőgazdasághoz kötődő hagyományaik egy részét, például a radikális zöld szervezetek és a társadalom egy része által gerjesztett agrárium-ellenesség következtében. Ez veszélyeztetheti az EU mezőgazdaságát, lakosságának biztonságos élelmiszer-ellátását. A „Védjük meg vidéki térségeinket!” (Together for heritage protection) elnevezéssel indult európai polgári kezdeményezés célja, hogy hozzájáruljon a vidékhez kötődő értékek, illetve az EU élelmiszert előállítani képes területeinek, közösségeinek megőrzéséhez.

A NAK és a cseh, a lengyel, valamint a szlovák agrárkamara is kiemelt feladatának tekinti az agráriumban tevékenykedők megbecsültségének helyreállítását, így mind a négy szervezet csatlakozott az EU vidéki örökségének, élelmezésbiztonságának védelme céljából indított európai polgári kezdeményezéshez.

Az európai polgári kezdeményezés célja, hogy legkésőbb 2023. november 1-ig egymillió aláírás gyűljön össze a vidéki térségekhez kötődő értékek jövő generációi számára történő megőrzése érdekében. A támogató aláírások számának legalább hét tagállamban el kell érnie az adott tagállamra vonatkozóan előírt minimális küszöbértéket. Magyarországon ez 14 805 aláírást jelent. Ha mindez megvalósul, az Európai Bizottságnak döntést kell hoznia arról, hogy milyen intézkedésekkel segíti a kezdeményezés céljainak megvalósítását.

(NAK)

search icon