Fejlett nukleáris technológia nélkül nem győzhetjük le a klímaváltozást?
Fejlett nukleáris technológia nélkül nem győzhetjük le a klímaváltozást?

Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) vezetője, Michael Regan szerint a fejlett nukleáris technológia „kulcsfontosságú” lesz a szén-dioxid-mentesítési célok elérése érdekében. Erről azután beszélt, hogy megbeszélést folytatott japán kollégájával, Akihiro Nishimurával.

Az időzítés talán nem véletlen, hiszen épp a napokban jelentette be Fumio Kishida japán miniszterelnök, hogy több leállított atomerőművet újraindítanak, és az újgenerációs reaktorok fejlesztését is napirendre tűzik. Mindezt 11 évvel azután, hogy a fukusimai erőmű katasztrófája után a szigetország leállította számos működő reaktorát, az ezt követő években pedig a politikusok rendszeresen arról beszéltek, hogy a földrengések kockázata miatt az országban nem terveznek hosszú távon az atomenergiával.

Ahogy a Washington Post írja, Regan a Nishimurával folytatott megbeszélése utáni sajtótájékoztatón elmondta: országaikban az atomenergia komoly szerepet játszik, „a fejlett nukleáris technológia lehetőségei pedig kritikusak lesznek, ha el akarjuk érni klímacéljainkat”.

Kishida miniszterelnök a múlt héten arról is beszélt, hogy a 2050-re vállalt klímasemlegességi cél elérése érdekében Japánnak az összes lehetőséget, köztük az atomenergiát is vizsgálnia kell. Regan szerint Joe Biden amerikai elnök is így látja a kérdést, mint mondta a nukleáris technológiába és a szén-dioxid-leválasztásba történő beruházások kiegészítik a megújuló energiában rejlő nagy lehetőségeket.

Az amerikai és a japán környezetvédelmi vezetők abban is megállapodtak, hogy együttműködnek a szén-dioxid-mentesítésre irányuló globális erőfeszítések felgyorsítása, valamint az óceáni műanyagszennyezés, a vegyi anyagok és más környezeti problémák visszaszorítása érdekében.

search icon