Felére csökkent a férfiak termékenysége
Felére csökkent a férfiak termékenysége

40 év alatt felére csökkent a férfiak spermiumszáma, és ha az ütem folytatódik, félő, hogy 20-30 éven belül termékenységi válság lesz.

Egy most közzétett tanulmány rámutatott, hogy 1973 és 2018 között a spermiumszám 62,3%-kal csökkent. Ugyan ez az orvoscsoport végzett egy hasonló kutatást 2017-ben, és szintén 50% kürüli volt a csökkenés. A két vizsgálat között annyi a különbség, hogy a 2017-es Európát, Észak-Amerikát és Ausztráliát fedte le. Az új tanulmány ellenben a világ 53 országából származó mintákat vizsgált, és ebből kijött, hogy Közép és Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában is hasonló a probléma.

A hanyatlás üteme gyorsul

1973-tól napjainkig évente 1,16%-kal csökkent a spermiumszám. Önmagában ez az adat is azt rebesgeti, hogy cirka 40 év múlva meddőek lesznek a férfiak, de ennél rosszabb a helyzet, ha csak 2000-től vizsgáljuk, ugyanis az elmólt 18-20 évben 2,64%-os volt a csökkenés.

Jelen pillanatban a spermiumkoncentráció 49 millió/ ml. (A 70-es években ez 100 millió fölött volt.) Korábbi tanulmányok azt mondják, hogy a 40 millió/ml-es határt már a termékenységi ráták is meg fogják érezni, és ez már a népesség szaporodási képességén is észrevehető lesz.

De nem mindenki ennyire borúlátó. Allan Pacey, a Sheffieldi Egyetem andrológus professzora bár nem vett rész a kutatásokban, de a konzekvensen kiugró adatokból arra következtet, hogy nem ilyen vészes a helyzet, fejlődött a tudomány, és 40 éve nem tudunk ilyen pontos képet adni a spermiumszámról, így fals adatokkal számolunk.

Mi az oka a csökkenésnek?

Sajnos egyértelmű választ nem adtak az orvosok erre a kérdésre. De az egyik hipotézis, hogy a vegyszerek, műanyagok és más környezeti tényezők, mint például a szmog már anyaméhben károsítja a magzatok fejlődését.

forrás: www.theguardian.com

search icon