Fenntartható fogyasztás – Képesek vagyunk rá?

Fenntartható fogyasztás – Képesek vagyunk rá?
Fenntartható fogyasztás – Képesek vagyunk rá?

A fogyasztói szokások átalakítása fontos szempont, ha a klímaváltozást nézzük. Ám a lemondás, a változtatás sokaknak nehéz, hosszú folyamat. A Planet Business Club 4. és egyben utolsó workshopján a fenntartható fogyasztás inspiráló, ösztönző megoldásai kerülnek fókuszba.

„Hatásunk a fogyasztói tudatosságra” – ez a negyedik Planet Business Club workshop témája, de mit is jelent ez pontosan? Sokan gondolják azt, hogy a klímaváltozás hatásainak csökkentése, a 1,5 °C-on belül maradás a nagyvállalatok, kormányok feladata. Azonban a cégeken és a politikai döntéshozókon túl van a kirakósnak még egy igen fontos darabja: a társadalom, azon belül is maga a fogyasztó. Te meg én. A mi hatásunk pedig óriási. A döntéseink, fogyasztói szokásaink, táplálkozásunk, egészségünk, mind olyan lépcsők, amelyek elvezetnek valahova, ami vagy kedvez, vagy éppen árt a jövőnknek.

A worshopon inspiratív beszélgetések segítik a téma megértését.
Kép: Planet Business Club

Miért fontos ez a téma?

Érdemes azt is látni, hogy miért is égetően fontos az élelmiszer-ellátásról beszélni. A klímaváltozás és a környezeti terhelés súlyosbítja a Föld élelmiszer-ellátását, miközben a nem megfelelő táplálkozás globális egészségügyi problémát jelent. A tudatos fogyasztás kulcsfontosságú a fenntartható jövő építésében, ezzel szemben nem mindig egyszerű felelősségteljes vásárlási döntéseket hozni.

A workshopon megismerheted a tudatos fogyasztás hátterét, és gyakorlatias tanácsokat kaphatsz ahhoz, hogy iparági szereplőként is beépíthesd a tudatosságot a mindennapokba.

Az élelmiszer-pazarlásra is van megoldás.
Kép: canva

Van megoldás?

A tudatos, átgondolt döntések, a megfelelő tájékozódás számos lépést megelőzhet. A workshopon az alábbi témákat közelebbről is megismerhetik azok, akik regisztráltak:

  • Élelmiszer-pazarlás és környezeti terhelés: Ismerkedés az élelmiszer-pazarlás súlyosságával, okaival és következményeivel. Hogyan csökkenthetjük a pazarlást az ellátási lánc mentén? 
  • A nem megfelelő étkezés egészségügyi problémái: Mennyibe kerül nem jól enni, és hogyan befolyásolja a táplálkozás az emberek egészségét? 
  • Az edukáció szerepe: Szemléletformáló megoldások, amelyek segítik a fogyasztók tudatosságának növelését. 
  • Lehetséges megoldások a tudatosságra ösztönzéshez: Gyakorlatias tanácsok ahhoz, hogy iparági szereplőként hogyan támogathatjuk a tudatos fogyasztási döntéseket és a fenntartható élelmiszer-termelést. 

Akik segítenek megérteni és orvosolni a problémát

A korábbi workshopok mentén ebben a témában is először csoportokban, majd együttesen, iparági szereplőkkel és jó példákkal segítve lépünk a megoldás útjára.

Az egészséged a Te döntésed!
Kép: canva

A negyedik workshop beszélgetéseit tapasztalataival és szaktudásával inspirálni fogja: 

  • Urbán Csilla (Humusz Szövetség): Élelmiszer-pazarlás és környezeti terhelés 
  • Angyal Mercédesz (IFUA): A nem megfelelő étkezés egészségügyi problémái 
  • Matolcsy Miklós (Pontvelem.hu): Az edukáció szerepe 
  • Greenfridge Kft. (képviselő még egyeztetés alatt): Lehetséges megoldások a tudatosságra ösztönzéshez

Ha szeretnél többet tudni a témában, fontosnak tartod a fogyasztói felelősségvállalást, csatlakozz a Planet Business Club 4. workshopjához 2024.06.20. (csütörtök), 15:00 és 17:30 között a BudaPart Gate Irodaházban (1117 Budapest, Buda-part tér 2., B toronyház).

Kiemelt kép: canva

search icon