Folytatódik a turai madárpusztulás
Folytatódik a turai madárpusztulás

Majdnem egy hónap telt el azóta, hogy beszámoltunk a Tura környékén történt szándékos madármérgezésről, melyben akkor közel 50 védett állat vesztette életét. A történet sajnos nem ért akkor véget. A civil és állami természetvédők kutyás kereső egységek és önkéntesek segítségével negyedik hete kutatnak az áldozatok és a mérgezett csalétkek után, a munka pedig még mindig nem ért véget, folyamatosan találnak további csalétkeket és áldozatokat is.

Az elmúlt időszakban több új mérgezési gócpont is felderítésre került, így a legújabb eredmények alapján kirajzolódott, hogy a tettes közel 8000 hektáron helyezett ki csalétkeket. Ez lényegében lefedi a Szent András Dombi Vadásztársaság teljes működési területét.

A rendőrség egyelőre nem bukkant nyomára az elkövetőknek, illetve egyelőre az indítékokat is homály fedi. Az elkövetés módjából a korábbi tapasztalatok alapján arra lehet következtetni, hogy az elkövetők célja a ragadozók szisztematikus kiirtása volt a területről.

Ennek egyik oka lehetne, hogy az elkövető a környéken tartott háziállatait kívánta öncélúan megvédeni, de a mérgezés mértéke és nagy kiterjedése ezt nem valószínűsíti. A másik leggyakoribb ok, hogy az elkövetők azt hiszik, hogy a ragadozók kiiktatásával nagyobb apróvad-terítéket tudnak a sportvadászat részére biztosítani.

– írja a parlagisas.hu

Az áldozatok száma az első hírekhez képest a duplájára emelkedett, eddig összesen 114 mérgezett állatot találtak. Köztük nemrég elpusztult egy fokozottan védett rétisas és egy újabb barna kánya teteme is előkerült. A számos védett madár mellett háziállatok (két kutya és két macska) valamint három vadászható faj 11 egyede is elpusztult.

Az MME közleménye szerint a Gödöllői Rendőrkapitányság már hat alkalommal helyszínelt és végzett nyomrögzítést. Ezekből már kiderült, hogy nem a mostani mérgezés volt az első: az utóbbi néhány hónapban kisebb intenzitással valószínűleg már helyeztek ki mérgezett csalétkeket.

20 kiló idegméreggel átitatott csalétek

A telex információi szerint a mérgezéshez körülbelül 20 kiló idegméreggel átitatott húst használtak fel. Erős a gyanú, hogy a korábbiakban már használt karbofuránnal kezelték a húst, melyre az elpusztult állatok görcsös testtartása utal.

Ez a szer rendkívül gyorsan öl, a madarakban fulladást, szívleállást okoz, a csaliktól gyakran egy-két méter távolságon belül találták meg az elhullott madarakat, ami arra utal, hogy a húsdarabokat nagy dózisú vegyszerbe mártották – írja a telex. A karbofurán egyébként 2008 óta tiltott szer hazánkban, még a birtoklása is bűncselekménynek számít.

A dózis mértékére az is utal, hogy még húsból fogyasztó dögevő bogarak is elpusztultak, sőt az ezeket elfogyasztó erdei pityer nevű énekesmadár is elhullott. A terepi kutatás során valószínűsíthetően fognak még előkerülni további csalétkek és elhullott állatok is, bár az anyagi kár már így is több mint 6,5 millió forintot tesz ki, már persze ha a védett állatok elhullása egyáltalán pénzben kifejezhető.

search icon