Forradalmi eljárással termelnek biohidrogént a magyar kutatók
Forradalmi eljárással termelnek biohidrogént a magyar kutatók

Az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) munkatársai hidrogéntermelő zöldalgák felhasználásával egy új eljárást dolgoztak ki, mely együtt tud működni a hidrogén fenntartható bioipari előállításának céljával.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) közleménye szerint a zöldalgák hidrogéntermelésének hatékonyságát és fenntarthatóságát érintő kutatások terén jelentős előrelépések történtek az elmúlt időszakban.

Az SZBK Lendület Molekuláris Fotobioenergetikai Csoportja Tóth Szilvia vezetésével egy, a korábbi módszereknél jóval hatékonyabb és fenntarthatóbb új, trendváltó eljárást dolgozott ki, amely egyszerűsége miatt az ipari méretekben történő hasznosítás szempontjából is ígéretesnek mutatkozik.

Legújabb fejlesztésük lényege, hogy vékony rétegű, de igen nagy töménységű algakultúrát helyeznek el egy erre alkalmas fotobioreaktorban. A kultúrát néhány óráig sötétben tartják, hogy hidrogéntermelést végző enzimek képződjenek, majd fénynek teszik ki. Ezt követően az algák vízből hidrogéngázt állítanak elő, több napon keresztül.

Az új eljárással a hozamot az eddigi módszerekhez képest körülbelül a tízszeresére sikerült emelni. Melléktermékként jól hasznosítható biomassza képződik, miközben az algák a növekedési fázisukban szén-dioxidot nyelnek el. A kutatók célja a hozam további fokozása, valamint egy szabadföldi hidrogéntermelésre alkalmas fotobioreaktor tervezése, illetve a prototípus megépítése.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon