Füstölt lazac hal nélkül? Így óvd meg az óceánt! – recept
Füstölt lazac hal nélkül? Így óvd meg az óceánt! – recept

Tegnap volt az Óceánok Világnapja, melynek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a bolygón 70%-át borító víztömegek fontosságára. Ahogy írtuk, a tengerek milliárdok számára biztosítanak megélhetést és élelmiszert, azonban a barbár halászati technikák komoly veszélyt jelentenek az élővilág számára. Épp ezért ma egy halakat nem tartalmazó halas receptet hoztunk.

A Veganuary mozgalom hivatalos oldalán rendszeresen jelennek meg receptek. A tegnapi világnap alkalmából ezúttal egy sárgarépa alapú vegán füstölt lazac receptet tettek közzé. Az elkészítés egyáltalán nem ördöngösség, az alapanyagok többsége pedig könnyedén beszerezhető illetve helyettesíthető.

Vegán füstölt lazac

Hozzávalók:

A páchoz:

  • 100 ml olívaolaj
  • 2 evőkanál a kapribogyó sós páclevéből
  • 2 nori lap, apró darabokra tépve
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 teáskanál miso paszta
  • 1 evőkanál rizsborecet (helyettesíthető almaecettel)
  • 1 evőkanál agavé-szirup (cukorral vagy más édesítővel helyettesíthető)
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál folyékony füst

A halhoz:

  • 2 nagy sárgarépa, plusz a tálaláshoz kapribogyó és kapor

Elkészítés:

  1. A pác összetevőit keverjük össze egy tálban, majd tegyük félre
  2. Hámozzuk meg a sárgarépát, majd a zöldséghámozóval szeleteljünk belőle hosszú, vékony csíkokat
  3. Pároljuk forró vízben 4 percig a répacsíkokat .
  4. Azonnal tegyük őket a páclébe, és jól keverjük össze. Fedjük le és tegyük a hűtőbe egy éjszakára.
  5. Csöpögtessük le róluk az olajat és tálaljunk! A Veganuary recepje vegán krémsajttal megkent bagelt ajánl hozzá a kapribogyón és az apróra vágott kapron felül. Jó étvágyat!
search icon