Glasgow-nak neveznek el egy gleccsert a klímakonferencia jelképére

Glasgow-nak neveznek el egy gleccsert a klímakonferencia jelképére
Glasgow-nak neveznek el egy gleccsert a klímakonferencia jelképére

Nagy-Britannia Glasgow-i gleccsernek nevez el egy vékonyodó antarktiszi jégtömböt, hogy ezzel is jelképezze a skót városban vasárnap kezdődő Cop26 klímakonferencia világra gyakorolt óriási hatásait.

A világ több mint 120 vezetője csatlakozik Boris Johnson brit miniszterelnökhöz Glasgowban a Cop26 csúcstalálkozón, amely a világ egyik utolsó esélye arra, hogy életben tartsák a 2015-ben Párizsban elfogadott célt, miszerint a globális felmelegedést az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokra kell korlátozni. Az angliai Leeds Egyetem tudósai az Antarktisz Getz-medencéjében található gleccserláncot tanulmányozták, és megállapították, hogy az éghajlatváltozás miatt 1994 és 2018 között átlagosan 25%-kal gyorsult fel a szárazföldről az óceánba vezető útjuk, és ezzel hozzájárultak a globális tengerszint emelkedéséhez.

A többi gleccsert, amelyek a Brit Antarktiszi Területen találhatók, olyan városokról nevezték el, amelyek éghajlatvédelmi konferenciáknak, jelentéseknek vagy szerződéseknek adtak otthont, köztük Rióról, Kiotóról és Párizsról.

Johnson szerint „az, hogy a természet e csillogó óriását arról a városról neveztük el, ahol az emberiség összegyűlik, hogy a bolygó jövőjéért küzdjön, arra emlékeztet minket, hogy mit is kell megőriznünk”.

Forrás (theguardian)

search icon