A Gondosóra program segítség lehet a házikedvencek ügyében is
A Gondosóra program segítség lehet a házikedvencek ügyében is

A Gondosóra program segítség lehet a házikedvencek, kisállatok számára is, ha az idős gazda egészségügyi problémák miatt nem tudja megfelelően ellátni – közölte a miniszterelnök főtanácsadója a közösségi oldalán.

A Gondosóra program egy ingyenesen igénybe vehető, 65 év felett alanyi jogon hozzáférhető jóléti szolgáltatás. Célja, hogy az idősek szükség esetén egyetlen gombnyomással jelezni tudják segítségkérési szándékukat.

Nyitrai Zsolt emlékeztetett arra, hogy a programot azért indították el, hogy gondoskodó államként az idősek biztonságát megteremtsék. Hozzátette: olyan segítségkérésekre is fel kell készülniük, amikor az idős ember nem tudja megoldani házikedvencének ellátását, mert például több napig kórházi ellátásra szorul. Jelezte, hogy a gondosórát igénybe vevőknek ezekben az esetekben is igyekeznek segítséget nyújtani, és megkeresik azokat az állatvédő civil szervezeteket, amelyek információt, és tanácsokat tudnak nyújtani az ilyen helyzetekben.

Fotó: Canva

A Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón is a kiemelt témák közé tartozott állatfajaink védelme és fenntartása, melyet a Your Planet kiállítás mutatott be. A 18 szigetből álló tárlat több mint 6500 négyzetméteren kapott helyet, és különleges vizuális megoldásokkal tette kézzelfoghatóvá a fenntarthatósági és környezetvédelmi kihívásokat, melyekkel az élővilággal együtt szembe kell néznünk.

Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos elmondta, hogy levélben fogják felkeresni az állatvédő szervezeteket, és lehetőséget biztosítanak számukra a programhoz való csatlakozásra. A kapcsolódó szervezetek által a diszpécserközpont munkatársai tájékoztatást tudnak nyújtani arról, hogy az idősek melyik szervezethez fordulhatnak segítségért házikedvencükkel kapcsolatban.

A Gondosóra program, egy 0–24 órás Diszpécserszolgálat és a kontaktszemélyek (családtag, szomszéd, vagy barát, vagy akár opcionálisan szociális gondozó) bevonásával működő, Európában egyedülálló program. Mérföldkőnek és jelentős támogatásnak számít az idősgondozás területén. Biztonságot és megnyugvást nyújt a felhasználó családjának, szeretteinek, hozzátartozóinak is, tudva, hogy a segítség és a biztonság egy gombnyomásra elérhető.

(MTI / Magyar Állatvédelem)

Fotó: Canva

search icon