Gyomirtó robotokkal a fenntarthatóbb élelmiszerrendszerért
Gyomirtó robotokkal a fenntarthatóbb élelmiszerrendszerért

A gyomirtó robotok készítői szerint a gépek csökkenthetik a növényvédő szerek használatát, és egy fenntarthatóbb élelmiszerrendszer részévé válhatnak. A gazdálkodókra folyamatosan egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy csökkentsék a gyomirtószerek és más vegyszerek használatát, amelyek szennyezhetik a talaj- és felszíni vizeket, hatással lehetnek az élővilágra és a nem célzott növényekre, és összefüggésbe hozhatók a rák kockázatának növekedésével. Ugyanakkor a gyomirtószereknek ellenálló gyomok számának növekedésével küzdenek, ami további lendületet ad a gyomirtás új módszereinek kereséséhez

A Carbon Robotics egy-egy gyomirtó robotpéldánya óránként 100 000 gyomnövényt képes elpusztítani. A vállalat más agrárrobotikai startupokhoz hasonlóan hangsúlyozza, hogy ezek a gépek környezetvédelmi előnyöket jelenthetnek a mezőgazdaság számára, mivel segítenek csökkenteni a talaj bolygatását, ami hozzájárulhat az erózióhoz, és lehetővé teszik a gazdák számára, hogy jelentősen csökkentsék vagy akár teljesen megszüntessék a gyomirtó szerek használatát. A gyomok lézerrel vagy ultraibolya fénnyel történő elpusztítása során egyáltalán nem használ vegyszereket. De még a gyomirtó szereket használó robotok esetében is, a gyomnövények pontos megcélzására való képességük körülbelül 90%-kal csökkentheti a felhasználást a hagyományos, általános permetezéshez képest.

Az előrejelzések szerint a mezőgazdasági robotok, amelyek olyan feladatok elvégzésére is alkalmasak, mint a vetés, a betakarítás és a környezeti megfigyelés, globális piaca a 2020-as 5,4 milliárd dollárról 2026-ra több mint 20 milliárd dollárra nő. A mezőgazdasági vegyszerekkel kapcsolatos aggodalmak mellett a munkaerőhiány is szerepet játszik abban, hogy a robotok előretörnek a mezőgazdasági területeken. A mezőgazdasági munkaerő drága, nehezen beszerezhető és veszélyes is lehet az érintettek számára.

Bár már egyre több amerikai és angol gazdálkodásban találkozhatunk a technológiával, szélesebb körű bevezetésnek még mindig nagy kihívások állnak útjában. Az egyik probléma az olyan helyeken történő munkavégzés, ahol az akkumulátor feltöltése nem mindig elérhető, így egyes robotok (például a Carbon Robotics és a FarmWise által gyártottak) dízelüzeműek, ami maga is károsanyag-kibocsátást és szennyezést okoz. Ugyanakkor találhatunk olyan robotokat is a piacon, melyek már most is megújuló energiával működnek. A brit Small Robot Company pók alakú gyomirtó robotját Tesla akkumulátorok hajtják. A dán FarmDroid cég gépei és a svájci Ecorobotix által gyártott gyomirtó permetező robot is napenergiával működik.

A másik kihívás az, hogy a robotok meglehetősen drágák, bár a szélesebb körű elterjedés valószínűleg csökkenteni fogja a költségeket. A Carbon Robotics robotja nagyjából annyiba kerül, mint egy közepes méretű traktor, bár a vállalat szerint vizsgálják a lízingelési lehetőségeket is. A FarmWise nem magukat a robotokat, hanem a robotok gyomirtási munkáját értékesíti, és nagyjából 200 dollárt kér hektáronként. Úgy vélik, a robotok eladása helyett a gyomirtási szolgáltatás értékesítése kevesebb előzetes befektetést igényel a gazdáktól, és ez segített a robotikai üzletág beindításában.

(Guardian)

(fotó: pexels – Tomas Anunziata)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon