Keresik a megoldást a gyümölcsök romlásának megakadályozására
Keresik a megoldást a gyümölcsök romlásának megakadályozására

Új kísérleti projekt indult a brémai egyetem és a potsdami Leibniz Agrármérnöki és Biogazdasági Intézet (ATB) együttműködésével, azt kutatják, hogyan mérsékelhető a friss gyümölcsök, például az alma romlása a tárolás során.

Az egész évi ellátás érdekében az almát több hónapig hűtik ellenőrzött körülmények között, azonban a tárolt gyümölcs átlagosan 10%-a így is megromlik. Csak Németországban évente 100 ezer tonna selejt képződik, ami ökológiai és gazdasági szempontból sem elhanyagolható mennyiség.

Pramod Mahajan, a potsdami Leibniz Intézet projektmenedzsere szerint a gondot az okozza, hogy az energiatakarékosság érdekében a tárolókban a hűtés ciklikusan kapcsol be és ki. A hőmérséklet és a páratartalom ingadozása pedig kedvezőtlen hatással van a gyümölcs minőségére, a felületén lecsapódó nedvesség ugyanis ideális feltételeket teremt a mikroorganizmusok számára.

Az új projektben ezt szeretnék kiküszöbölni. Ehhez Reiner Jedermann, a brémai egyetem villamosmérnöke és Pramod Mahajan a korábban csak ipari körülmények között alkalmazott „digitális ikertestvér” módszerét és fogalmát helyezte át az élelmiszeriparba. A digitális iker nem más, mint a valódi gyümölcs másolata, amely a lehető legpontosabb, de számítógépes platformon megtekinthető képet ad. Be lehet „tekinteni” a gyümölcs belsejébe, és a rendszer különféle, nehezen vagy közvetlenül egyáltalán nem mérhető tulajdonságokról is információt ad.

A virtuális kísérletek lehetővé teszik, hogy a hűtési paraméterek változásainak hatásait először a számítógépen teszteljék, mielőtt a valódi hűtőegységen elvégeznék a beállításokat. A hűtési ciklusok hozzáigazíthatók a gyümölcs aktuális állapotához, és szabályozható a gyümölcsön lecsapódó nedvesség. Így a tárolás körülményei pontosabban szabályozhatók és az áruveszteség jelentősen csökkenthető. A kutatások a tervek szerint három évig folytatódnak.

(Magyar Mezőgazdaság)

search icon