Ha kitöltöd ezt a kérdőívet, talán kevesebb őzet és rókát ütnek el az utakon
Ha kitöltöd ezt a kérdőívet, talán kevesebb őzet és rókát ütnek el az utakon

Évente több mint 400 millió gerinces állat pusztul el az utakon világszerte egy friss tanulmány szerint. Sajnos a vadgázolásoknak hazánkban is sok áldozata van, ezért az Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) munkatársai új megoldásokat keresnek a balesetek elkerülése érdekében.

Ennek első lépéseként citizen science (lakossági tudományos) kampányban Borza Sándor biológus, a Debreceni Egyetem PhD hallgatója, az ELKH Ökológiai Kutatóközpont munkatársa arra kér bennünket, hogy osszuk meg közúti tapasztalatainkat, véleményünket, javaslatainkat a közúti vadbalesetekkel kapcsolatban ezen a kérdőíven keresztül.

Felgyorsult világunkban a civilizáció rendkívüli terhet ró a vadon élő közösségekre. A természetközeli élőhelyek megfogyatkozásával egyidejűleg az egyre terjedő úthálózat és a növekvő forgalom következtében egyre gyakrabban jön létre interakció az emberek és a vadvilág között. A közutak fejlesztése iránt rendkívül nagy az igény a társadalom és a gazdaság részéről, ugyanakkor annak is fontos szempontnak kell lennie, hogy a sűrűsödő úthálózat és a növekvő forgalom lehetőség szerint ne károsítsa az állatvilágot és a természetet.

– olvasható a „Roadkill Projekt” felmérés bevezetőjében.

A kutatók a kitöltött kérdőívek és saját vizsgálati eredményeik felhasználásával javaslatokat dolgoznak ki a probléma kezelésére, melyekkel csökkenthető a természetvédelmi kár és az anyagi veszteség.

Addig is egy korábbi cikkünkben már sorra vettük, hogyan előzhetőek meg a vadbalesetek.

(MTI)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon