Hamarosan érkezik az IPCC következő jelentése
Hamarosan érkezik az IPCC következő jelentése

Február 28-án hozza nyilvánosságra három részből álló hatodik jelentésének második darabját az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC). Szemben az első résszel, mely az éghajlatváltozás tudományos hátterével foglalkozott, a második rész annak hatásaival és az alkalmazkodás lehetőségeivel foglalkozik majd.

Az IPCC egyes munkacsoportja által készített augusztusban közzétett jelentés vészjósló forgatókönyveket vázolt a jövőt illetően. Ezt persze a média is meglovagolta, és egymásra licitálva kiáltotta világvégét. Ahogy azonban akkor is írtuk, jelentés lényege sokkal inkább az, hogy kezdjük el végre a klímaválságot valódi válságként kezelni.

A válság megoldásában pedig az IPCC másik két munkacsoportjának jelentései nyújthatnak segítséget. A jövő hétfőn megjelenő második jelentés elsősorban a társadalmi-gazdasági és természeti rendszerek éghajlatváltozással szembeni sebezhetőségét térképezi fel. Emellett az éghajlatváltozás egyes következményeihez való alkalmazkodás lehetőségeit vázolja majd fel.

Áprilisban pedig jön majd a harmadik munkacsoport jelentése, melynek alelnökével, Ürge-Vorsatz Dianával nemrég podcastunkban is beszélgettünk. Ez a jelentés a klímaváltozás csökkentésének módozatait veszi majd számba. A jelentés egy része egyébként még tavaly kiszivárgott, ugyanis néhány kutató attól tartott, hogy a kormányok nem fogadják majd el azt az eredeti formájában. A kormányoknak ugyanis joguk van változtatni a döntéshozó számára készített összefoglalón.

search icon