Hasznosítsuk újra régi kulcsainkat!
Hasznosítsuk újra régi kulcsainkat!

Mit tegyünk, ha költözünk, munkahelyet váltunk, és csak gyűlik a sok régi, használaton kívüli kulcs a kulcstartónkon?

Mivel a legtöbb hagyományos kulcs fémből készül, ezért fémhulladéknak minősül, azaz beolvasztva újrahasznosítható. Egyszerűen csak dobjuk őket a fémeknek való szelektív hulladékgyűjtőbe! Az egyetlen dolog, amire fontos odafigyelni, hogy a kulcsokon lévő műanyag vagy gumi részeket távolítsuk el, mielőtt a kukába tesszük őket.

A Recyclenation szerint a kulcsok története egészen az ókori Egyiptomig nyúlik vissza. Ezek a kezdetleges kulcsok és a zárszerkezeteik még fából készültek. A technológia azonban továbbfejlődött, a rómaiak már fémből kezdtek kulcsokat készíteni, amelyek sokkal tartósabbnak bizonyultak. Egészen az 1800-as évekig, a lapos kulcs feltalálásáig bronz és vas volt az alapanyaguk.

A legtöbb modern kulcs sárgarézből, alumíniumból vagy nikkelezüstből készül. Az intelligens kulcsok többsége, amelyekben elektronikus chip van az autók számára, sajnos nem újrahasznosítható, mivel általában fém és műanyag alkatrészek keverékéből állnak.

Készítsünk műalkotást a használaton kívüli kulcsokból

Rengeteg művész használta már fel új és kreatív módon a régi vagy stílusosnak tűnő kulcsokat. Nyilvánvalóan a sárgarézből készült darabok a legesztétikusabbak, de a legtöbb modern kinézetű kulcsot is lehet hegeszteni, hajlítani vagy más módon megolvasztani, hogy érdekes ékszereket vagy szobrokat készíthessünk belőlük. Vagy például, ha néhány régi kulcsot és tollat rögzítünk a falra díszként, újraalkothatjuk a Harry Potter és a bölcsek köve című filmből ismert szárnyas kulcsokat.

Forrás (greenmatters)

search icon