Hatméteres fallal védenék a tengertől Miamit
Hatméteres fallal védenék a tengertől Miamit

Az amerikai város egyre inkább ki van téve a klímaváltozás hatásainak, időről-időre szélsőséges időjárási események ostromolják.

A város több pontját elárasztó, három évvel ezelőtt pusztító Irma hurrikán után a szövetségi kormány elkezdte keresni a megoldást, amivel megvédhetnék magukat, illetve a viharhullámoknak kiszolgáltatott dél-floridai partvidéket. Ehhez egy tanulmányt is kértek a hadsereg mérnöki testületétől.

Ahogy az Index írja, a válasz senkinek nem nyerte el a tetszését, mert a mérnökök egy hat méter magas hullámtörő falat javasoltak. A 10 kilométeres fal jobbára a szárazföldön, a parttal párhuzamosan futna a városnegyedeken keresztül. A most 6 milliárd dollárosra becsült tervről legkorábban öt év múlva születhet döntés a városban.

Addig is a lakosságnak szembe kell néznie a klímaváltozás nyomán erősödő időjárási szélsőségekkel, illetve a tengerszint emelkedése miatti még borúsabb jövőképpel. Az emelkedő vízszint ugyanis nem csak elárasztással fenyeget, a sós víz az egész régió ivóvízellátását tönkreteheti.

Érdekesség, hogy a klímaváltozás globális problémáját az állam republikánus kormányzata 20 éven keresztül tagadta, illetve figyelmen kívül hagyta. Ezzel számos olyan intézkedés maradt el, melyeknek ma és a jövőben súlyos ára lesz.

A fal megépítése egyébként többek szerint elkerülhetetlen, még ha ez némileg tönkre is teszi a város látképét. Ahogy a tanulmány vezető szerzője mondja, a viharhullámok túl kockázatosak ahhoz, hogy a fal ne legyen a megoldás része.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon