Hogyan lehet kizöldíteni a síelést?
Hogyan lehet kizöldíteni a síelést?

Számtalan kritika éri a síelés szerelmeseit azt illetően, hogy a hobbijuk nem éppen a legfenntarthatóbb. Az independent cikke arra kereste a választ, hogy milyen kibocsátások kapcsolódnak a síeléshez.

Úgy tűnik, hogy a síeléshez kapcsolódó kibocsátások legnagyobb része a síterepekre való utazásból adódik. Egy nemrég készült tanulmány szerint akár a kibocsátás 57%-ért is felelős lehet az utazás, így csökkenteni is úgy lehet a legjobban, ha a közlekedési módot változtatjuk.

Akár a háromnegyedével is csökkenthetjük a kibocsátásunkat, ha nem repülővel hanem vonattal indulunk útnak.

Ezzel szemben a hóágyúk működtetése szinte észrevehetetlen, egy sítúra teljes szén-dioxid kibocsátásának mindössze 2%-ért felelős a működtetésük, míg a kiszámíthatatlan időjárás miatt mégis rendkívül fontos a jelenlétük.

A síterepek a megújulók használatával eredményesen tudják csökkenteni a kibocsátásukat, ahogy azt a svájci Flims-Laax síterep példája is mutatja. Ők teljesen karbonsemlegessé akarnak válni a következő években, amihez nap-, szél- és vízenergiát is felhasználnak.

A síelés nem igen létezhetne felvonók nélkül, a jó hír viszont az, hogy ezek már most is viszonylag energiatakarékos és hatékony megoldásnak számítanak. Ezeket olyan technológiákkal lehet tovább zöldíteni, mint például a felvonókra telepített napelemes rendszerek vagy fejlett műszaki megoldások használatával, melyek lehetővé teszik például azt, hogy a felvonók alatt a fák érintetlenül megmaradhassanak.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon