Hogyan tartja fenn a lemeztektonika a Föld éghajlatát?
Hogyan tartja fenn a lemeztektonika a Föld éghajlatát?

Ha a tektonikus lemezek mérsékelt sebességgel mozognak – nem túl gyorsan vagy lassan -, a Föld lakható marad – derül ki a Sydney Egyetem új kutatásából.

A Föld éghajlata évszázmilliók óta a légkörben lévő szén-dioxid szintjének természetes ingadozásával melegszik és hűl. Az elmúlt évszázadban az ember a levegő CO₂-tartalmát az elmúlt 2 millió év legmagasabb szintjére emelte – meghaladva a természetes kibocsátást -, főként a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével, ami olyan folyamatos globális felmelegedést okozott, amely a Föld egyes részeit lakhatatlanná teheti.

Mit lehet tenni? A földtudósok azt kutatják, hogy a múltban a természetes folyamatok hogyan vezették vissza a szenet a légkörből a Földre, majd onnan újra vissza a levegőbe, hogy lehetséges válaszokat találjanak erre a kérdésre.

A Nature folyóiratban közzétett új kutatás bemutatja, hogy a tektonikus lemezek, vulkánok, erodálódó hegyek és tengerfenéki üledékek hogyan szabályozták a Föld éghajlatát a földtörténeti múltban. Ezeknek a folyamatoknak a kihasználása szerepet játszhat abban, hogy bolygónk éghajlatát fenn tudjuk tartani.

Forrás (enn.com)

search icon