Hol rendezhetnek majd téli olimpiát 2100 körül?
Hol rendezhetnek majd téli olimpiát 2100 körül?

A kanadai Waterlooi Egyetem kutatói szerint a korábbi helyszínek – egy kivételével – alkalmatlanná válnak a játékok havas programjainak megrendezésére az évszázad végére. Legalábbis abban az esetben, ha nem sikerül radikális változást elérni az üvegházhatású gázok kibocsátásában.

A nemzetközi kutatócsoport a tanulmányban megvizsgálta az 1920-as évektől napjainkig terjedő történelmi klímaadatokat illetve a jövőben várható klímaváltozás legvalószínűbb forgatókönyveit. A feburárban tartott események nappali átlaghőmérséklete folyamatosan emelkedő tendenciát mutat. Míg az 1920-as évektől az 1950-es évekig 0,4°C volt ez a mutató, addig 1960-1990 között már 3,1°C, századunkban pedig 6,3°C. A következő évtizedekben további 2–4,4°C-os melegedés várható.

Utóbbi már olyan jelentős melegedés, mely a klasszikus téli időjárást teljesen megborítja az északi féltekén. A kiszámíthatatlanná váló körülmények között pedig a hagyományos helyszíneken már nem lehet majd megrendezni a játékokat.

Nagyon más azonban a helyzet, ha sikerül betartanunk a Párizsi Klímamegállapodásban foglalt korlátokat: ebben az esetben az eddigi 21 rendező helyszín közül akár 8 is lehet azok száma, amelyek biztosan meg tudnák rendezni az eseményt, és csak 6 olyan lenne, melynél túl megbízhatatlan lenne ehhez az időjárás.

Egyetlen sport sem kerülheti ki klímaváltozás hatásait. A Párizsi Klímamegállapodás céljainak elérése kritikus fontosságú, hogy megmenthessük a havas sportokat, és hogy biztosítsuk, hogy a világ minden táján legyenek alkalmas helyek egy téli olimpia megrendezésére.

–mondta Daniel Scott, a Waterlooi Egyetem földrajz- és környezetgazdálkodási professzora

A téli sportokban történő változásokat egyébként maguk a sportolók is érzik. A kutatók által megkérdezett versenyzők és edzők 89%-ka érezte úgy, hogy az időjárási változások befolyásolják a versenykörülményeket és 94%-uk tart attól, hogy az éghajlatváltozás hatással lesz a sportáguk jövőbeli fejlődésére.

A XXIV. téli olimpiai játékokat egyébként 2022. február 4. és február 20. között rendezik majd Pekingben.

search icon