Az Európai Bizottság a párizsi klímamegállapodásban foglaltak betartását várja a világ vezetőitől
Az Európai Bizottság a párizsi klímamegállapodásban foglaltak betartását várja a világ vezetőitől

Hétvégén lesz a világ 20 legjelentősebb gazdaságát tömörítő G20-csoport csúcstalálkozója, röviddel utána pedig kezdetét veszi az ENSZ glasgow-i klímacsúcsa. Ebből az alkalomból Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tartott csütörtökön Brüsszelben, ahol többek között arról beszélt, hogy a világ kormányainak teljesíteniük kell a 2015-ös párizsi klímamegállapodásban vállalt kötelezettségeiket.

A tanácskozások során a brüsszeli testület sürgetni fogja a fejlett országokat, hogy növeljék éghajlatváltozás elleni kiadásaikat, teljesítsék a Párizsban elfogadott 100 milliárd dolláros célt a fejlődő országok megsegítésére, és csökkentsék az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Előbbiről azt mondta a EB elnöke, hogy az a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévő országok, különösen a szigetállamok számára jelenthet komoly segítséget az éghajlatváltozás mérséklésére és az ahhoz való alkalmazkodásra irányuló erőfeszítéseikhez. Ehhez a célhoz az Európai Unió már több mint 25 milliárd dollárral járult hozzá, és költségvetésből 2027-ig további 4 milliárd euróval növeli elkötelezettségét.

Von der Leyen arrók is beszélt, hogy az Európai Unió az 1990-es szinthez képest eddig 31%-al csökkentette üvegházhatásúgáz-kibocsátását, miközben gazdaságát több mint 60%-al növelte. A 2019 decemberében előterjesztett európai zöld megállapodással fokozta éghajlat-politikai törekvéseit, és kötelezettséget vállalt arra, hogy 2050-ig megvalósítja a klímasemlegességet.

Európában már minden feltétel adott ahhoz, hogy elérjük a klímasemlegességet, 2030-ra pedig legalább 55%-al csökkentsük kibocsátásainkat. (…) A világ többi vezető politikusának is hasonlóan kell eljárnia: támogatniuk kell az innovációt és az olyan beruházásokat, amelyek egy új, fenntarthatóbb gazdasági növekedésre irányulnak.

–mondta az EB elnöke

Épp tegnap írtunk arról, hogy a metánkibocsátás visszafogása lehetne az egyik leggyorsabb és leghatékonyabb útja a felmelegedés lassításának. Ezzel kapcsolatban von der Leyen elmondta, hogy eddig 60 ország csatlakozott az EU és az Egyesült Államok által kezdeményezett, metánkibocsátásra vonatkozó kötelezettségvállaláshoz. A vállaltak szerint az aláíró országok 2030-ig 30 százalékkal csökkentik metánkibocsátásukat a 2020-as szinthez képest.

(MTI) Fotó: twitter.com/vonderleyen

search icon