Így óvja a vízkészleteket a Google
Így óvja a vízkészleteket a Google

A Google újabb vállalást tett az ökológiai lábnyomának csökkentése érdekében: azt tervezik, hogy 2030-ig az irodákban és az adatközpontokban elfogyasztott vízkészletek 120 százalékát adják majd vissza a környezetnek.

Ennek egyik módja, hogy ivóvíz helyett egyéb alternatívákat használnak majd a szerverek hűtésére. Az egyik ilyen jó példa az amerikai Georgia állam, ahol már van olyan szerverfarm, amit újrahasznosított szennyvízzel hűtenek. Az ilyen és ehhez hasonló megoldásokat tervezi megduplázni a Google, hogy szélesebb körben használják a szennyvizet és a tengervizet.

Az irodák esetében úgy tervezik, hogy több alternatív vízforrást, például esővizet használnak majd az öntözésre vagy épp a vécék öblítésére.

Annak érdekében, hogy a Google több vizet “állítson elő”, mint amennyit elhasznál, a cég olyan projektekbe fektet majd be, amelyek a helyi vízgazdálkodást részesítik előnyben: például a szennyvíz megtisztítására vagy a csapadék felhasználására irányuló programokba. Emellett a vállalat továbbra is technológiai segítséget nyújt azoknak a szervezeteknek, amelyek a vízkészlet mérésével és szintjének előrejelzésével foglalkoznak. Erre már korábban is volt példa, hiszen az ENSZ környezetvédelmi programjában is hasonló szerepet töltött be a Google.

(hvg.hu)

(fotó: pexels – Lisa)

search icon