India megkezdi az egyszer használatos műanyagok betiltását

India megkezdi az egyszer használatos műanyagok betiltását
India megkezdi az egyszer használatos műanyagok betiltását

India pénteken betiltott néhány egyszer használatos vagy eldobható műanyag terméket annak a szövetségi tervnek a részeként, amelynek célja a mindenütt jelenlévő anyag fokozatos kivonása a közel 1,4 milliárd lakosú országban.

Az első szakaszban 19 olyan műanyag tárgyat határoztak meg, amelyek nem túl hasznosak, de nagy valószínűséggel hulladékká válnak, ezért illegálissá tették a gyártásukat, importálásukat, raktározásukat, forgalmazásukat és értékesítésüket. Ezek a tárgyak a műanyag poharaktól a szívószálakon át a jégkrém-pálcikákig terjednek.

Több ezer más műanyag termék – például a víz- vagy üdítős palackok, illetve a chipses zacskók – nem tartoznak a tilalom hatálya alá. A szövetségi kormány azonban célokat tűzött ki a gyártók számára, hogy használatuk után gondoskodjanak ezek újrahasznosításáról vagy ártalmatlanításáról.

Az ország egyre növekvő városaiban és falvaiban a hulladékgazdálkodási rendszer nem működik megfelelően, így a hulladék nagy része nem kerül újrahasznosításra, és végül a környezetet szennyezi. A dél-ázsiai országban 2019-ben közel 13 millió tonna műanyaghulladék került a szemétbe vagy nem került újrahasznosításra – ez a legmagasabb a világon.

A műanyag előállítása a Földet felmelegítő üvegházhatású gázokat bocsát a légkörbe, és Indiában olyan gyárak működnek, amelyek évente több mint 243 000 tonna eldobható műanyagot állítanak elő. Ez azt jelenti, hogy a műanyaggyártás és az ebből következő hulladék csökkentése kulcsfontosságú ahhoz, hogy India elérje azt a célt, hogy nyolc év alatt 45%-kal csökkentse a gazdasági tevékenységből származó kibocsátások intenzitását.

Forrás (npr.org)

search icon