India megkezdi az egyszer használatos műanyagok betiltását
India megkezdi az egyszer használatos műanyagok betiltását

India pénteken betiltott néhány egyszer használatos vagy eldobható műanyag terméket annak a szövetségi tervnek a részeként, amelynek célja a mindenütt jelenlévő anyag fokozatos kivonása a közel 1,4 milliárd lakosú országban.

Az első szakaszban 19 olyan műanyag tárgyat határoztak meg, amelyek nem túl hasznosak, de nagy valószínűséggel hulladékká válnak, ezért illegálissá tették a gyártásukat, importálásukat, raktározásukat, forgalmazásukat és értékesítésüket. Ezek a tárgyak a műanyag poharaktól a szívószálakon át a jégkrém-pálcikákig terjednek.

Több ezer más műanyag termék – például a víz- vagy üdítős palackok, illetve a chipses zacskók – nem tartoznak a tilalom hatálya alá. A szövetségi kormány azonban célokat tűzött ki a gyártók számára, hogy használatuk után gondoskodjanak ezek újrahasznosításáról vagy ártalmatlanításáról.

Az ország egyre növekvő városaiban és falvaiban a hulladékgazdálkodási rendszer nem működik megfelelően, így a hulladék nagy része nem kerül újrahasznosításra, és végül a környezetet szennyezi. A dél-ázsiai országban 2019-ben közel 13 millió tonna műanyaghulladék került a szemétbe vagy nem került újrahasznosításra – ez a legmagasabb a világon.

A műanyag előállítása a Földet felmelegítő üvegházhatású gázokat bocsát a légkörbe, és Indiában olyan gyárak működnek, amelyek évente több mint 243 000 tonna eldobható műanyagot állítanak elő. Ez azt jelenti, hogy a műanyaggyártás és az ebből következő hulladék csökkentése kulcsfontosságú ahhoz, hogy India elérje azt a célt, hogy nyolc év alatt 45%-kal csökkentse a gazdasági tevékenységből származó kibocsátások intenzitását.

Forrás (npr.org)

search icon