IPCC: a karbonkibocsátás azonnali és drasztikus csökkentésére van szükség
IPCC: a karbonkibocsátás azonnali és drasztikus csökkentésére van szükség

Az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Testületének (IPCC) új jelentése szerint a karbonkibocsátás „gyors, mélyreható és azonnali” csökkentésére van szükség ahhoz, hogy elkerüljük az éghajlatváltozás több milliárd ember életét veszélyeztető következményeit.

A globális szén-dioxid-kibocsátásnak három éven belül tetőznie kell ahhoz, hogy a legrosszabb hatások elkerülhetők legyenek. De még akkor is szükség lesz egy olyan technológiára az évszázad közepére, amely kivonja a szén-dioxidot a légkörből.

Az IPCC a globális felmelegedés megoldásairól szóló jelentésében, amelyet 278 szerző állított össze, arról számolt be, hogy mit tehet a világ a rendkívül veszélyes jövő elkerülése érdekében. A jelentés hangsúlyozza: még ha a kormányok által 2020 végéig elfogadott szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló összes intézkedést végre is hajtják, a világ hőmérséklete akkor is 3,2 Celsius-fokkal fog emelkedni ebben az évszázadban.

Az új ígéreteken és kötelezettségvállalásokon alapuló naiv optimizmussal hagytuk el a COP26-ot Glasgow-ban. A jelenlegi éghajlati ígéretek azonban (még mindig) a kibocsátás 14%-os növekedését jelentenék. A legtöbb nagy kibocsátó pedig nem teszi meg a szükséges lépéseket még ezeknek a nem megfelelő ígéreteknek a teljesítéséhez sem.

–mondta Antonio Guterres ENSZ-főtitkár a jelentés közzétételekor.

Ilyen mértékű hőmérséklet-emelkedés esetén a bolygót soha nem látott hőhullámok, félelmetes viharok és széles körű vízhiány sújtaná. Ez csak akkor kerülhető el, ha ebben az évszázadban sikerül 1,5 Celsius-fok alatt tartania a hőmérséklet-emelkedést.

Guterres szerint az IPCC jelentése alapján ez megvalósítható, mégpedig „életképes és pénzügyileg megbízható módon”. A hőmérséklet alacsonyan tartásához azonban hatalmas változásokra lesz szükség az energiatermelésben, az iparban, a közlekedésben, a fogyasztási szokásokban és abban, ahogyan a természettel bánik az ember.

A különböző országoknak különböző érdekeik vannak. Mindenki szeretné biztosítani, hogy az aggodalmait figyelembe vegyék, és sajnos a tudósoké az utolsó szó.

–idézte a Reuters Jan Minx-et, az IPCC jelentés társszerzőjét

Antonio Guterres, ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy egyes kormányzati és üzleti vezetők mást mondanak, mint amit tesznek, sőt nyíltan kimondta: egyszerűen hazudnak.

Az IPCC javaslata szerint a szén-dioxid-kibocsátásnak 2025-re kell elérnie a csúcspontját, majd ezt követően gyorsan csökkennie kell, és a század közepére el kell érni a nettó zéró karbonkibocsátást. A jelentés vezető szerzője, Heleen De Coninck, az Eindhoveni Műszaki Egyetem professzora hangsúlyozta: „elértük a most vagy soha pontot, hogy a felmelegedést 1,5 Celsius-fokra korlátozzuk”.

Az ukrajnai háború csak fokozta a sürgősség érzését, mert most már senki sem találhat ürügyet arra, hogy ne gyorsítsuk fel a fosszilis tüzelőanyagok túlzott felhasználásának megszüntetését. Nem importálhatunk továbbra is hatalmas mennyiségű fosszilis tüzelőanyagot.

– mondta a jelentés kapcsán Frans Timmermans az Európai Parlamentben

A kutatók szerint a következő néhány év kritikus jelentőségű, mert ha a kibocsátást nem sikerül 2030-ig megfékezni, akkor szinte lehetetlenné válik a felmelegedés korlátozása az évszázad későbbi szakaszában. Rövid távon kulcsfontosságú lesz az energiatermelés. „A háborúkat és az éghajlati káoszt tápláló fosszilis tüzelőanyagok számára véget ért a játék” – hangsúlyozta Kaisa Kosonen a Greenpeace-től, aki megfigyelőként vett részt az IPCC-jelentés elfogadásán.

Nincs hely új fosszilis tüzelőanyag-fejlesztéseknek, és a már meglévő szén- és gázerőműveket mielőbb be kell zárni.

–tette hozzá.

Az IPCC-jelentés szerzői szerint mindemellett az étrend és életmód megváltoztatása is hatalmas lehetőséget kínál a szén-dioxid-kibocsátás jelentős csökkentésére. Priyadarshi Shukla, az IPCC társelnöke szerint ha a megfelelő szakpolitika, infrastruktúra és technológia lehetővé teszi az életmód és viselkedés megváltoztatását, ez 2050-re 40-70%-kal csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását.

A jelentés szerint az ilyen intézkedések (fogyasztáscsökkentés pl.) rövid távon néhány százalékponttal lassíthatják a gazdasági növekedést, de ezeket a veszteségeket ellensúlyoznák a szélsőséges éghajlatváltozás megelőzéséből származó gazdasági előnyök.

–tette hozzá Shukla

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kormányok többet tesznek a gyaloglás és az egészséges táplálkozás ösztönzése érdekében, és sokkal több elektromos jármű használatának infrastruktúráját építik ki.

A jelentés egyik legvitatottabb pontja a szén-dioxid légkörből való eltávolítására vonatkozik. Ez többféle módon is megvalósítható, többek között fák ültetésével és a mezőgazdasági gyakorlat megváltoztatásával. A hőmérséklet alacsonyan tartásához viszont olyan gépekre is szükség lesz, amelyek közvetlenül a légkörből távolítják el a szén-dioxidot. Ugyanakkor ez a technológia még új és nagyon drága. (BBC News/MTI/Reuters)

search icon