Guterres: az ukrán-orosz háború veszélybe sodorja a klímacélokat
Guterres: az ukrán-orosz háború veszélybe sodorja a klímacélokat

Az ENSZ főtitkára szerint a háború kockára teheti a globális klímacélokat, ha egyes nemzetek a fosszilis tüzelőanyagok fokozott felhasználásával válaszolnak az orosz agresszióra.

António Guterres szerint az Oroszországból származó fosszilis energiahordozók helyettesítését célzó rövidtávú intézkedések hosszútávra bebetonozhatja a fosszilisektől való függést. Az országokat annyira lefoglalja, hogy azonnal pótolják a fosszilis energiahordozókban keletkezett hiányt, hogy könnyen elhanyagolhatják az azok csökkentésére irányuló politikákat. Ha ez így lesz, akkor búcsút inthetünk a 1,5 Celsius fokos célnak.

Ahogy azt a jelenlegi események világosan mutatják, a fosszilis tüzelőanyagoktól való folyamatos függésünk kiszolgáltatottá teszi a gazdaságot és energiabiztonságot a geopolitikai válságoknak.

– mondta Guterres

A főtitkár helyett a mostani helyzet rávilágít arra, hogy a fosszilisek helyett a megújulókban kellene gondolkoznunk. Már csak azért is, mert számos kutató úgy véli, hogy a COP26-on elért eredményeket erősen veszélyezteti, ha fokozzuk a fosszilisek felhasználását.

Vannak persze biztató jelek is, ilyen például a napokban megjelent olasz hír, miszerint a mediterrán ország szélerőműparkok nyitásával növelné energiabiztonságát.

Ezzel együtt, ahogy arra a Guardian cikke rávilágít, a Nemzetközi Energiaügynökség friss adataiból az derül ki, hogy az energiatermelésből származó szén-dioxid-kibocsátás éves szintje tavaly 6%-kal ugrott meg, ezzel történelmi csúcsot elérve. A Covid-19 után várt „zöld fellendülés”, melyet sok kormány ígért, tehát nem valósult meg, és ebben az állapotban találta a világot a háború.

search icon