Hogyan készüljünk környezettudatosan az új tanévre?

Hogyan készüljünk környezettudatosan az új tanévre?
Hogyan készüljünk környezettudatosan az új tanévre?

Az augusztus végi időjárás tudatosítja bennünk: a gyerekek lassan visszatérnek az óvodába, iskolába. Az iskolakezdés és az óvodába készülődés számos feladatot jelent a szülőknek: beszerezni ezt, megvenni azt, kiválasztani a valóban szükséges dolgokat a termékek végtelen áradatából. Hogyan lehet mindezt fenntarthatóvá tenni? Édesanyákat kérdeztünk.

Az ovi- és iskolakezdés minden ősszel elérkezik, és akármilyen korú is a gyermekünk, mindig új dolgokat kell beszereznünk. A kinőtt benti cipőt, a tönkrement uzsonnásdobozt, a szétszakadt pulcsit pótolni kell. Arról nem is beszélve, hogy a környezetet milyen mértékben terheli a bevásárlásokkal generált hulladék. Szerencsére rengeteg olyan megoldás létezik, amely megkímélheti a szülőket az elsősorban anyagilag megterhelő bevásárlásoktól, a környezetet pedig a fölöslegesen képződő hulladéktól.

A ManóMenü szuper csoportjának hála volt szerencsém megkérdezni a témáról néhány anyukát, akik már kipróbált és bevált praktikákat osztottak meg velem, melyekkel környezettudatosabban zajlik az iskolába és az óvodába készülődés.

Iskolakezdésnél ne vásárolj mindenből újat!

A beszélgetések egyik nagy igazsága az, hogy fölösleges újabb és újabb termékekkel gyarapítani a repertoárt. Nagyon sok dolgot használtan is beszerezhetünk kímélve a bolygót és a pénztárcánkat is.

 1. Oviszsákok és ágyneműk: mivel a gyermekek ezeket csak az oviban használják néhány éven át, nem kopnak el, így könnyedén továbbadhatók. Arról nem is beszélve, hogy az új ágyneműk beszerzése sokszor elég macerás. Érdemes tehát egyből továbbadni a fölöslegessé vált kellékeket.
 2. Használt ruhák, cipők: sok esetben egyszerűbb és időigényesebb beszaladni egy fast fashion áruházba, és levenni a polcról egy új terméket. Igen ám, de – ezzel valószínűleg nem okozok senkinek meglepetést – a gyerekek nőnek, mint a gomba. Az új cipő hamarosan kicsi lesz, így vagy a szekrény aljában végzi, vagy a kukában, kiselejtezve. Ez nemcsak pénzügyileg megterhelő, hanem a környezetünkre nézve is, hiszen rengeteg szemetet termelünk a kinőtt, kidobott ruhaneműk révén.

  Gyerekholmit ma már számos úton be lehet szerezni másodkézből is. Például a csereberecsoportok remek lehetőséget kínálnak arra, hogy jó minőségű, alig használt cipőket és ruhákat szerezzünk be az új tanévre.
gyerekpólók
Másodkézből is szerezhetünk szuper ruhadarabokat.

Iskolakezdés, oviba készülés: válassz hazait!

Persze vannak olyan iskolai, óvodai kellékek, amelyekből mindenképpen újat kell vennünk. Ilyenkor is van megoldás arra, hogy környezetbarátabb opció mellett döntsünk.

 1. Válasszuk a hazait! Egyre több édesanya fog saját vállalkozásba, és árul kézzel készített termékeket. Ha tehetjük, válasszuk ezeket az árukat, hiszen amellett, hogy jóval kisebb a hazai portéka ökológiai lábnyoma, vásárlásunkkal egy helyi vállalkozást támogatunk.
 2. Keressük az ökotermékeket! A háztartási áruk, a használati cikkek piacán egyre több gyártó készít újrahasznosított termékeket. Figyeljük a címkéket, olvassuk el a leírásokat, és válasszuk azokat a termékeket, amelyek környezetbarát megoldással készültek!

Tízórai és uzsonna

Az iskolában és az óvodában is a tízórai és az uzsonna nyomán keletkezik a legtöbb hulladék. Nagyon nehéz teljesen műanyagmentesen útnak indítani a gyerekeket, de egyáltalán nem lehetetlen!

 1. Tartós műanyag, üveg, újraszalvéta: ha mindenképpen csomagolni szeretnénk, felejtsük el az eldobható csomagolóanyagokat! Annyi szuper opció van már arra, hogy ne kelljen felesleges hulladékot termelnünk. Válasszuk a tartós műanyag dobozokat vagy üvegedényeket! De remek alternatíva a mosható textilszalvéta vagy -zsák is. Ezeknek sok esetben olyan belső borításuk van, amely megvédi a táskát attól, hogy maszatos legyen.
 2. Az örök kulacs: mintákkal, formákkal, mesefigurákkal díszített kulacsból a gyerekek szívesebben isznak. Töltsd meg a kulacsot házi készítésű szörppel, teával vagy turmixszal, ha környezetbarátabban indítanád útnak a gyermekedet!
 3. Ruhazsepi, bambusz fogkefe: szokj rá ezekre te is, és ismertesd meg őket a gyermekeddel is! A természetbarát használati tárgyak hosszabb életűek, és gyorsabban lebomlanak műanyag társaiknál.
magvak áfonya narancs uzsonna kulacs
Kulacs, uzsisdoboz, vászonzsák: rengeteg lehetőségünk van az eldobható csomagolás mellőzésére.

Készítsd magad!

Annyi minden elkészíthető már házilag, és ez nemcsak az élelmiszerekre igaz, hanem a hétköznapi tárgyakra is.

Ha van némi kézügyességed, a varrás csodás megoldás lehet, hiszen annyi mindent készíthetsz cérna és tű (vagy egy jó varrógép) segítségével:

 • takaró pamutvászonból, régi, de jó minőségű anyagokból,
 • sópárna őszre,
 • oviszsák, tornazsák régebbi anyagokból,
 • régi pelenkatartókból neszesszer,
 • maradék anyagokból szütyő almának és más gyümölcsöknek,
 • rongyszalvéták, szendvicsnek való kis zsákok.
varrás anyagok varrógép tű gombok
A varrás remek ötlet, ha spórolni szeretnél.

Hétköznapi szokások

A környezettudatos utazásról már írtunk: ősszel még nincs olyan hideg, hogy egy meleg pulcsi ne lenne elég a reggeli bringázáshoz. Kisebb távokra ne indítsuk be az autót! Elkerülhetjük a nagyvárosi dugókat, és nem növeljük a kibocsátott szén-dioxid mennyiségét. 

kisgyerek bicikli anyuka
Bringával az oviba: a gyereknek is élvezet.

Több édesanya kiemelte a szokások fontosságát. A kisebb gyerekek különösen fogékonyak a szüleiktől látott viselkedési minták másolására. Ha csemeténk azt látja, hogy mi is kulacsból iszunk, hulladékmentesen csomagolunk, visszük magunkkal az evőeszközt, jó eséllyel számára is ez válik természetessé.

A rohanós hétköznapok, az iskolai elfoglaltságok, a szakkörök és az edzések hálójában olykor nehéz külön figyelmet szentelni a környezettudatosságnak. De ha a kinőtt ruhákat elajándékozzuk, a szendvicset nem alufóliába csomagoljuk, és rendszeresítjük a családban a kulacs használatát, máris pici, de hatásos lépéseket tettünk afelé, hogy gyerekeink is megtanulják, megszokják, majd tudatosan a hétköznapjaik részévé tegyék a környezettudatosságot.

search icon