Itt az év első hegyi gorilla bébije

Itt az év első hegyi gorilla bébije
Itt az év első hegyi gorilla bébije

A kongói Virunga Nemzeti Parkban látott napvilágot a gorilla bébi, akire a vadőrök egy rutinellenőrzés során bukkantak. A súlyosan veszélyeztetett fajnak ez a park a legnépesebb élőhelye.

A vadon élő hegyi gorillák számát 1000 körülire teszik, közülük pedig több mint 700 él a kongói rezervátumban, melyet 1925-ben hoztak létre. Itt született nemrég a 10 éves Bazirushka kölykeként a pici.

https://www.instagram.com/p/CLL9Nv1limM

A hegyi gorilla populációja, köszönhetően elsősorban a Virunga Nemzeti Park tevékenységének, emelkedőben van. Ehhez azonban a park vadőreinek élet‑halál harcot kell vívniuk az orvvadászokkal: alig egy hónapja 6 vadőrt öltek meg, a park létrehozása óta pedig már több mint 200-an veszítették életüket, hogy megvédhessék a hegyi gorillákat.

A videón egy keleti síkvidéki gorillabébi látható, szintén a Virunga Nemzeti Parkból

Gorillák egyébként Afrika más pontjain is élnek és több alfajuk is van. A hegyi gorillák a keleti gorillák egyik alfaját képezik. Magyarországon két állatkertben, a budapestiben és a nyíregyháziban élnek gorillák, ám mindkét helyen egy másik alfaj, a nyugati síkvidéki gorilla látható.

(origo)

search icon