Itthon tovább nőtt a megújulókból származó energiatermelés
Itthon tovább nőtt a megújulókból származó energiatermelés

Márciusban tovább nőtt a megújulókból származó energiatermelés Magyarországon – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Ismertetik, hogy márciusban az elsődleges megújuló energiahordozók termelése 0,84 petajoule-lal (PJ) emelkedett, míg az elsődleges fosszilis energiahordozók termelése 0,06 PJ-lal, a nukleáris forrásból származó termelés 0,01 PJ-lal és az egyéb nem megújuló forrásokból származó energiatermelés 0,12 PJ-lal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az országos primerenergia-felhasználás 2022. márciusban 114,77 PJ volt, amely 6,38 PJ-lal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest. A felhasználáson belül a fosszilis energiaforrások felhasználása 5,62 PJ-lal, a megújuló energiaforrásoké 1,14 PJ-lal emelkedett, míg az egyéb nem megújuló forrásoké 0,18 PJ-lal csökkent az előző év azonos hónapjához képest.

A földgáz belföldi felhasználása 41 961 terajoule (TJ) volt, amely 1,5 százalékkal volt alacsonyabb a megelőző év azonos hónapjánál. A márciusi 4355 gigawattóra (GWh) hazai összes villamosenergia-felhasználás 4,5 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Magyarországon a 3384 GWh bruttó villamosenergia-termelés 7,6 százalékkal magasabb volt márciusban a megelőző év azonos időszakához képest. A megújuló energiaforrásból termelt villamos energia 65,6 százalékát a napenergia, 21,7 százalékát a biomassza forrás, 6 százalékát pedig a szélenergia biztosította – tájékoztatott a MEKH. (MTI)

search icon