Rekordon a megújulók, de van még hova fejlődni

Rekordon a megújulók, de van még hova fejlődni
Rekordon a megújulók, de van még hova fejlődni

A napokban tette közzé friss jelentését az Ember brit klímaügyi thinktank. Számításaik alapján a világ 2021-ben rekordot ért el a megújulók által termelt energiában: a globális fogyasztás 10%-át már napelemek és szélerőművek biztosították. Ez jelentős növekedésnek tekinthető, hiszen az arány 2015-ben még csupán 4,6% volt. Ráadásul már 50 olyan ország van, ahol ez az arány meghaladja a 10%-ot. Ha nem csak a szél- és napenergiát, hanem a többi tiszta energiaforrást számításba veszünk, összesített részesedésük eléri a 38%-ot.

A trendekből azonban az is kiolvasható, hogy bár irtózatos ütemben nő a megújulók részaránya, ez még mindig kevés lehet a klímacélok eléréséhez. Szintén az elmúlt évben nagyjából 5%-kal emelkedett a világ elektromos áram igénye, az ezt kiszolgáló termelés szén-dioxid-kibocsátása pedig 7%-kal lett magasabb.

Bár az országok nagy része képes lesz kivezetni a fosszilis energiahordozókat az energiamixből, de félő, hogy az orosz-ukrán háború miatt tartósan magas gázárak többeket is arra ösztönöznek, hogy visszatérjenek a szénerőművekhez. Ez egyértelműen fenyegetné a 1,5 fokos klímacélt.

–nyilatkozta Dave Jones, az Ember egyik vezetője

Sajnos a szén visszatérése egyáltalán nem elképzelhetetlen forgatókönyv. A jelentés szerint 2021-ben a szénre alapuló energiatermelés is új rekordot ért el.

Ahogy korábban írtuk, többen azt vizionálják, hogy a háború a szén reneszánszát hozhatja el, miközben az országok próbálnak függetlenedni az orosz fosszilisektől. Ennek a fő oka az, hogy az energiaellátással kapcsolatban a legfontosabb kérdés mindig a biztonság, ezt pedig a leggyorsabban a szénnel lehet megteremteni, ha esetleg valamilyen okból megszűnik a gázellátás.

Erre hívta fel a figyelmet nemrég António Guterres ENSZ főtitkár is, aki szerint a háború kockára teheti a globális klímacélokat, ha egyes nemzetek a fosszilis tüzelőanyagok fokozott felhasználásával válaszolnak az orosz agresszióra.

Ahogy azt a jelenlegi események világosan mutatják, a fosszilis tüzelőanyagoktól való folyamatos függésünk kiszolgáltatottá teszi a gazdaságot és energiabiztonságot a geopolitikai válságoknak.

– mondta Guterres korábban
search icon