Jelentős mértékben csökkenhet a jövőben a napelemek ára
Jelentős mértékben csökkenhet a jövőben a napelemek ára

Az elmúlt években sosem látott népszerűség övezi a napelemeket, azonban nem mindegy, milyen egységet kezdünk el használni. Egy kutatásnak köszönhetően a jövőben esély nyílhat olyan napelemek gyártására, amelyek a jelenlegi panelek töredékébe kerülnek.

A perovszkit napelemek bár zöldebb megoldást jelentenek a szilíciumból készült társaiknál, sokkal hamarabb tönkremennek, ugyanis a szél, a napsütés és az eső is folyamatosan roncsolja a perovszkit kristályokat. A Michigani Egyetem mérnökei azonban jelezték, komoly felfedezést tettek a perovszkit kristályok alkotta félvezetők tartósságát illetően.

A kutatók szerint amennyiben eredményeiket a gyártásba is átültetik, a jövőben olyan napelemek készülhetnek, amelyek fele, sőt akár negyed annyiba kerülhetnek, mint a jelenlegi panelek.

A kutatók a Cell folyóiratban közzétett kutatás szerint olyan molekulákat kerestek, amelyek megakadályozhatják a gyors erodálódást, eredményeik között pedig kitűnt, hogy bizonyos molekulák különösen hatékonyan növelik a perovszkit filmek stabilitását. Ezeket a kristályokhoz hozzáadva sikerült megakadályozni, hogy magas hőmérsékletnél hiba lépjen fel a működésben, így növelni lehetett a panelek tartósságát.

A Michigani Egyetem szakértői háromféle adalékot hoztak létre, amelyek mindegyike hasonló kémiai építőelemeket tartalmazott. A tömegük alapján nagyobbnak tekintett molekulák jobb kölcsönhatást mutattak a kristályokkal, megakadályozva a hibák kialakulását. Az, hogy mikor kerülhetnek piacra az első olyan napelemek, amelyeket már ilyen adalékanyagokkal készítenek el, egyelőre nem tudni.

A zöldenergia használata jó irány egy fenntarthatóbb élet felé. A fenntarthatósággal és azzal, hogy mi mit tehetünk bolygónk védelméért kiemelten foglalkozott a nemrég véget ért Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expó is.

Forrás: 24.hu
Kiemelt kép: Canva

search icon