Nincs pénzed napelemre? Szállj be egy szélturbinába

Nincs pénzed napelemre? Szállj be egy szélturbinába
Nincs pénzed napelemre? Szállj be egy szélturbinába

Akár tudatosan csökkentenénk a szén-dioxid-kibocsátásunkat, akár csak spórolni szeretnénk energiaszámláinkon, a hagyományos fosszilis anyagoktól való elszakadás egyre vonzóbb lehetőség. A napelemek telepítését azonban nem engedheti meg magának mindenki. Erre talált megoldást Sarah Merrick.

A Ripple Energy szakembere az Euronewsnak beszélt arról, hogy ugyan az Egyesült Királyságban a szél lett a legolcsóbb áramforrás, nem igazán van mód arra, hogy bárki magánemberként ezt a megoldást válassza megújuló energiaforrásként.

A nagy projektek olcsóbbak, mint a kis projektek, ezért van az, hogy egy kis szélerőműpark megvásárlása több mint kétharmaddal olcsóbb, mint az ezzel egyenértékű tetőtéri napelemes rendszer megvásárlása

– mondta Merrick.

Minden egyes alkalommal, amikor a Ripple új projektet nyit, az emberek az általuk meghatározott összeggel szállnak be, amíg a projekt teljes mértékben finanszírozott nem lesz. Miután az összes résztulajdonos biztosítva van, a Ripple megépíti a turbinát vagy a napelemparkot, és rövid várakozás után a tagok elkezdhetik használni a zöld energiát, hogy pénzt takarítsanak meg a havi számláikon.

A vállalat első projektje egyetlen szélturbina volt Walesben. Bár ez nem hangzik soknak, a turbina lapátjainak egyetlen forgása annyi energiát termel, hogy egy otthont nyolc órán át képes lenne energiával ellátni. Ennek a turbinának 900 tulajdonosa van. Már építés alatt áll a második projektjük is Skóciában nyolc turbinával, 5600 társtulajdonossal és 19 üzleti taggal.

A legújabb projekt, amely még mindig nyitott a befektetők számára, a Ripple első napelemparkja, ami a szélerőművekkel ellentétben nem 25, hanem 40 évig nyújt energiát. A park a várakozások szerint évente akár 14 000 otthon energiaellátásához elegendő energiát termel majd.

search icon