Kardiotanösvény létesült a Hármashatár-hegynél

Kardiotanösvény létesült a Hármashatár-hegynél
Kardiotanösvény létesült a Hármashatár-hegynél

Kezdenek divatba jönni Magyarországon az úgynevezett kardiotanösvények, egyre több helyen lehet beleszaladni az erdőkben a szívvel jelzett túrautakba. Március végén adták át az ország hetedik ilyen jellegű, speciális túraútvonalát a Hármashatár-hegynél.

A kardiotúra lényegében ugyanolyan, mint a rendes túra, annyi különbséggel, hogy megadott pontokon a túrázó megméri a pulzusát, az adatot beírja egy füzetbe, majd a végén kiszámolja, hogy egészséges-e, vagy jobb lesz neki lassan orvoshoz fordulni. Elsősorban a szív- és érrendszeri vagy magasvérnyomás-betegséggel élőknek, cukorbetegeknek ajánlják, de az is hasznos infót kaphat belőle, aki teljesen egészségesnek érzi magát.

A startpontnál tábla tájékoztat az alapvető információkról: az útvonalról, a pulzusmérő pontokról, dokumentálásról, kiértékelésről. A tábla mellett külön kis dobozban kis füzetek vannak, ebben lehet vezetni a pulzusnaplót (mért pulzusszám, időpont).

A friss, hármashatárhegyi kardiotanösvény a Szépvölgyi dűlőtől indul. Ráadásul nem is egy tanösvényről van szó, hanem kettőről: egy rövidebb, 3,1 km-es útvonalról a Hármashatár-hegy tetejére, és egy hosszabb, 5,2 km-es útról, ami az Újlaki-hegyen át a Virágos-nyeregig visz, és vissza. A rövidebb túra szintkülönbsége 108, a hosszabbé 145 méter.

A túra legtávolabbi pontja a Hármashatár-hegy vonulatához tartozó Vihar-hegy és a Csúcs-hegy közötti Virágos-nyergen van.

Ha a Hármashatár-hegy valamiért nem jön be, kardioösvény található még Budapesten a Hárs-hegyen, a Normafán, és az újpesti Farkaserdőben, valamint vidéken Veresegyházán, a Kékestetőn, és Miskolc mellett, a bükki Csanyik-völgyben.

(Forrás: telex.hu Kép: pexels.com)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon